Followers

Friday, April 20, 2012

. : Vanilla Cupcake Top With Choc Ganache : .

Salam semua...

Dah lama sgt mama xupdate apa2 resepi kn :) mood m'baking tekubur jap..kejap???huhu dh lame ni..bkn apa lately ni en.hubbie asik blk lmbt bz ngn paperwork yg dh nk smpi dateline..so xnk kacau dia..almaklum la en.hubbie kn tukang beli brg mama..hehehe

Sebenarnya buat cupcake ni atas permintaan anakanda tersayang Adam Yusuf..penat dh dgr dia dok tuntut bila tiap kali mama layan tenet tgk resepi baru..di suruhnya kita buat..xpe la Adam Yusuf janji awk nak mkn mama buatk' jgk..


Gandingan yg ideal ala2 Vanilla Coklat <3<3
Vanilla Cupcake
&
Choc Ganache


 Resepi Vanilla Cupcake

Bahan - bahan :-

250g butter
210g gula castor
290g tepung naik sendiri (self raising flour)
4biji telor gred B
4tbsp susu (fresh milk/full cream milk)

Cara - cara :-
  • pukul butter & gula castor sampai sebati
  • masukkan telur satu per satu,pukul sampai kembang
  • masukkan vanilla essence, pukul sampai sebati
  • masukkan tepung sedikit demi sedikit,pukul perlahan sampai sebati
  • masukkan susu segar
  • bakar selama 20minit,165c (suhu bergantung pada saiz oven) 

Resepi Chocolate Ganache

Bahan - bahan :

375g Dark Cooking Chocolate
300ml Double Cream

Cara - cara :
  • Chop dark choc kecil2 supaya mudah larut bila dituangkan double cream nanti..
  • Didihkan double cream dgn api sederhana jgn smpi berketul..bila dh mendidih terus padamkan api..
  • Dalam mangkuk tahan panas tuangkan double cream tadi ke atas dark choc sehingga tenggelam..
  • Biarkan dalam 2minit kemudian kacau hingga choc menjadi berkilat..
  • Choc Ganache ini blh terus digunakan tapi kalo anda inginkan ia agak pekat biarkan choc ini sejuk lebih krg 3-4jam..kepekatan mengikut kesesuaian anda :)


No comments:

Post a Comment