Followers

Wednesday, February 9, 2011

Khasiat Pucuk Manis/Cekur Manis


Sayur ini dianggap sebagai penawar yang dapat memulihkan kesihatan ibu yang baru bersalin dan menambah pengeluaran susu ibu.Selain itu ia menambah darah bagi ibu mengandung atau individu yg mengalami kurang darah atau tekanan darah rendah. Kebetulan sayur ini mengandungi khasiat makanan yang tinggi.

Pucuk manis mengandungi khasiat makanan yang tinggi. Dalam tiap-tiap 100g, bahagian yang boleh dimakan, pucuk manis mengandungi air 79.8 g, protein (7.6 g), lemak (1.8 g), karbohidrat (6.9 g), serat (1.9 g), kalsium (234 mg), fosforus (64 mg), ferum (3.1 mg), natrium (22 mg), kalium (509 mg), karotena (9,730 ug), vitamin A (1,622 ug), vitamin B1 (0.23 mg), vitamin B2 (0.15 mg) dan vitamin C (136 mg).

P/s : kebetulan mama masak pucuk manis masak lemak putih arini..tu yg tergerak ati nk carik info n tepek kt blog..hehehe

4 comments:

  1. mmg suker sgt pucuk manis.... so pas ni boley makan banyak2 lagi la=))

    ReplyDelete
  2. zurazari : same la ngn nat suami isteri...suke sgt mkn sayur ni..tp pd yg xtahan leh tumbang sbb angin..petua kalo nk msk..time bsh tu ramas2 kn dl..

    ReplyDelete
  3. dengar2 kata sekiranya kita ada darah tinggi tidak digalakkan memakannya... betulke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpasti pulak tp pucuk manis ni mmg elok utk org yg krg drh..mayb yer la xsesuai utk yg darah tggi ;)

      Delete