Adoyaiii bile selere mak yong dh memuncak..mcm2 lak demand tekak ni..huhuhu..br2 ni mak yong teliurk' Laksa Penang ..buatan sendiri lg..padahal xtau la mcm mane rasenye kan..kan..kan..
so ade ujung mggu yg free aritu en.hubby ke Kuala Selangor carik ikan..mama pun pesan la beli ikan sardin had yg sedang2 tu..tingin sgt nk buat laksa..tp kt sane ssh sgt2 nk dpt sardin..jd beli la ikan kembung..kecik2 lak tu..ok la jnji ade n blh msk laksa...
Ari khamis kan cuti umum..so mama pn cargas la rebus ikan n blend sumer..nnt nk msk sng..ari jumaat tu mama pn msk la...n hasilnye....................................................................................................
so ade ujung mggu yg free aritu en.hubby ke Kuala Selangor carik ikan..mama pun pesan la beli ikan sardin had yg sedang2 tu..tingin sgt nk buat laksa..tp kt sane ssh sgt2 nk dpt sardin..jd beli la ikan kembung..kecik2 lak tu..ok la jnji ade n blh msk laksa...
Ari khamis kan cuti umum..so mama pn cargas la rebus ikan n blend sumer..nnt nk msk sng..ari jumaat tu mama pn msk la...n hasilnye....................................................................................................
LAKSA PENANG air tgn mama
Bahan-bahan :
Sebungkus laksa..direndam beberapa jam, direbus sehingga lembut dan toskan
Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung
5 ulas bawang merah, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam gelugur/asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tabur dihiris ikut kesesuaian :
Timun
Bawang besar
Salad
Telur rebus
Cili api jika suka
Perahan limau kasturi
Cara-cara :
1. Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan2 yang lain. Masak semua bahan mesra. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan2 tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
Bahan-bahan :
Sebungkus laksa..direndam beberapa jam, direbus sehingga lembut dan toskan
Kuah Laksa:
5 ekor ikan kembung
5 ulas bawang merah, dikisar
Sedikit belacan, dibakar dan dihancurkan
3 sudu besar cili kisar
4 keping asam gelugur/asam keping
2 tangkai bunga kantan, dibelah dua
secekak daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tabur dihiris ikut kesesuaian :
Timun
Bawang besar
Salad
Telur rebus
Cili api jika suka
Perahan limau kasturi
Cara-cara :
1. Ikan kembung dibersihkan, direbus, dibuang tulang dan dikisar halus dengan sedikit air. Air rebusan ikan jangan dibuang. Tapis dan gunakan semula untuk kuahnya.
2. Panaskan semula air rebusan ikan dan masukkan isi ikan yg dikisar.
3. Bila mendidih, masukkan semua bahan2 yang lain. Masak semua bahan mesra. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk dan bolehlah dihias dengan bahan2 tabur. Kemudian, tuangkan kuah ke atasnya.
kamu skrg rajin betul masak..mmg confirmlah girl..atul dulu mmg rajin masak mase peknen kan dua2 putri tu..skrg mmg jadik malas..
ReplyDeletemmg menyelerakan...
ReplyDeletetambah sekarang mmgtgh lapar..
mmg teraser nak makan laksa nie=))
atul : aminnnn..doa2 camtu la..nat mmg suke msk..tp awl2 aritu xlarat sgt2..ni mood dh ok br la berasap blk dpr..aritu nk bau masakan kt dapur pn xlalu..hehehe
ReplyDeletezurazari : tq dear...kalo time lpr sumer nmpk sdp..hehehe
tulah dh tggl gmbr..kalo x blh bg rase..hehehehe
aik... tak dek hantar pun ke SU3... nak juga rasa laksa wak tuhhhh
ReplyDeleteabg.ngah : alahai bkn xnk anto tp malu..br 1st time buat sndr..insyaallah kalo wat lagi nnt org anto ke su3..kompem punyo..hehe
ReplyDelete