Mood memasak dh mai dh..hehehe..kali ni mama try wat dessert plak..ni adalah gara2 teliur melihat hasil air tgn MAMA TISYA ...so mama ikut je resepi yg dr blog MAMA TISYA..
Mule2 mama ingt cam remeh gak..sbb nk masak ni ckit..pastu masak lg ckit...tp sebenarnye simple je...rase pn sedap...juri tetap mama pn suke..tq en.hubby for all da support :)
(resepi ni mama copy n paste dr blog MAMA TISYA)
1 buku kek gulung
1 tin susu cair
7 sudu besar gula-nk manis lg ltk la byk lg
4 sudu besar tepung kastard (bancuh dgn 1/2 gelas air)
1 tin fruit coktail
1 kotak jelly nona (perisa strawberry) nk perisa lain pn bole-ikut suka
cara2 :
1. potong kek gulung..susun penuh dlm bekas dan mampat
(seeloknye bekas jernih/kaca..kalau nak hidang utk tetamu..biar cantek!)
2. pastu masak susu cair, 1 tin air, gula sampai mendidih..
then masukkan bancuhan tepung kastard..kacau lagi sampai agak2 pekat...
3. curahkan dalam bekas jernih/kaca yg dh ltk kek td...
4. pastu masak jelly ikut arahan kt blkang kotak
5. kemudian curahkan atas adunan kastard...
taburkan buah2an dalam tin.. sejukkan..
1 buku kek gulung
1 tin susu cair
7 sudu besar gula-nk manis lg ltk la byk lg
4 sudu besar tepung kastard (bancuh dgn 1/2 gelas air)
1 tin fruit coktail
1 kotak jelly nona (perisa strawberry) nk perisa lain pn bole-ikut suka
cara2 :
1. potong kek gulung..susun penuh dlm bekas dan mampat
(seeloknye bekas jernih/kaca..kalau nak hidang utk tetamu..biar cantek!)
2. pastu masak susu cair, 1 tin air, gula sampai mendidih..
then masukkan bancuhan tepung kastard..kacau lagi sampai agak2 pekat...
3. curahkan dalam bekas jernih/kaca yg dh ltk kek td...
4. pastu masak jelly ikut arahan kt blkang kotak
5. kemudian curahkan atas adunan kastard...
taburkan buah2an dalam tin.. sejukkan..
bile dh cube br puas ati..hehehen hasilnye mmg mabelesss..tmbh2 kalo dimakan bile dh disejukk'..uol xteliur ke tgk???ape lg salin resepi,g beli bhn n buat..hehe..cube jgn xcube..
pd MAMA TISYA tq so much for da resepi...
sharing is caring..nanti try yg resepi puding jagung strawberry lak...lg sedap...tambah krimer jagung je
ReplyDeletemama tisya : tgk resepi mama tisya sng je..tu yg ikut..oo lg sedap tmbh jagung ek'..blh try tu utk blk kg CNY ni..tqvm :)
ReplyDelete