Followers

Wednesday, April 6, 2011

. : Fruit Tart with Castard filling : .

Ni adalah request dr wife kezen en.hubby...mintak mama ajark' wat fruit tart...boleh je sbb mcm yg uol tau..eh tau ke?????yelah mane yg ikut perkembangan blog mama ni kan...mama belajar wat tart ni pn dari resepi Che'Pah Cook & Craft so utk doh n cheese filling mmg mama gune resepi kt cnie yer kwn2...so kalo nk buat doh leh refer kat SINI...

Tapi kali ni mama nk tmbh info ckit...kebanyak yg kite tau filling utk fruit tart adalah krim kastard...tp yg mama jual tetap menggunak' filling cheese sbb rasenye lebih mabelessssss..ni berdasark' kritikan pengkritik tetap aka en.hubby n pelanggan2 mama..so kat sini mama nk upload resepi utk krim kastard...

kredit to google for da luvly pic:)

Resepi Krim Kastard :- Bahan-Bahan :
  • 1 biji telur
  • 30g gula
  • 20g tepung kastard (lady's choice)
  • 100g susu segar
  • 100g krim putar
  • 1/2 sudu teh essen vanilla
Cara-cara :
  1. Adunkan telur,gula dan tepung kastard hingga rata.
  2. Didihkan susu dan krim putar.Kemudian campurkan dalam adunan dan kacau perlahan-lahan dengan api sederhana hingga sebati, mendidih dan pekat.
  3. Alihkan dari api dan masukkan essen vanilla.
  4. Masukkan krim kastard ke dalam tart shell dan boleh dihias dengan buah-buahan pilihan anda.
Wokeh done n selamat mencuba :)

2 comments:

  1. besan kamu ni buat daku terliur je..tkleh jd ni kena gak g bl mixer..

    ReplyDelete
  2. eja : ku saje je nk bagi besan ku pns montot nk baking....leh la ku tumpang rase brg sebijik dua nnt...hahahaha

    ReplyDelete