Salam semua..
Kali ni mama tak nk beceloteh pnjg..sbb kesejukkan..huhu tekan keyboard pn tgn rasa beku..huhu so jom layan resepi kuih tradisional org melayu yg mama cuba baru2 ni utk buat juadah berbuka puasa :)
Buah Melaka @ Onde-Onde
Resepi asal : Ena ~ Lovely Kitchen
Sumber : Kak Ita Masam Manis
Bahan-banhan :
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 1/2 cawan air atau secukupnya
1 - 2 keping gula melaka / Kurosato
sehelai daun pandan (xletak)
Pewarna hijau(blh pelbagaik' warna)
3/4 cawan kelapa kering
sedikit garam
Cara - cara :
- Gula Melaka di potong kiub kecil.
- kelapa kering di gaul dengan sedikit garam. Ketepikan.
- Masukkan cawan tepung pulut, sudu besar tepung gandum, sedikit pewarna hijau ke dalam mangkuk.
- Bancuh dengan air sedikit demi sedkit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan, anggaran 1/2 cawan air. Ketepikan.
- Didihkan air bersama sehelai daun pandan di dalam periuk.
- Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.
- Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat.
- Masukkan ke dalam air yang sedang mendidih.
- Apabila kuih timbul bolehlah di angkat dan toskan di dalam tapis.
- Bila kuih telah sejat airnya, golek-golekkan di atas kelapa parut tadi.
- Sedia untuk dihidangkan.
erghhh lama nya xmakan onde2! sedapppp ..suka yg byk gula hehe
ReplyDeletebetul3x..nat ltk byk gula la tu smpi bocor2..hehe
Deletesedap tp sy tak pandai mkn sbb selalu tersekat time nk telan...)
ReplyDeletetu mungkin yg guna tepung pulut semua..mmg rase tecekik..yg ni xde la liat sgt..sedang2 sng nk gigit,kunyah n telan :)
Delete