Dkt seminggu menghilang ada yg rindu-rinduan x???hehe ada tp xda..ada je xkemana2..tp mood yg xda nk update blog yg xda..huhu mana x nya br je nk taip entri ada je yg "membantu"..mmg xkasi can mama nk menghadap blog ni..perangai "budak" nk masuk umur "setahun" tu la..hehe tu yg entri br taip trs cancel..huhu ni dia tgh sdp beselimut tebal tdo blh la mama layan kejap..apa nk cerita hari ni???tulah nk cerita "eksperimen" mama mggu lps..huhu
Hajat hati nk belajar buat "steam buttercream" jd wajib la ada "buttercream" kan...tp utk buat "buttercream" mesti ada bahan wajib iaitu "krimwell" atau "shortening"..di Sydney mmg pasti xkan ada "krimwell" sbb produk lemak sawit ni keluaran 100% dari Malaysia..jwbnya mama kena cuba gunakan "shortening" yg berasaskan lemak sayuran..tp "shortening" kat sini berbeza dgn malaysia..rupanya mcm sebuku butter tu..xtau la blh dipukul atau tdk..tp xcuba mana nak tau kan...mggu lps mama try guna Thick Cream mmg xjd sggh..pastu ada kesilapan teknikal pula bila mama xkembangkan butter tu dl br campur dgn Whipped Cream..xpa la itulah pembelajaran namanya..
Utk kek mama masih gunakan resepi vanilla cupcake..tp utk petuanya bila kita tukar resepi cupcake ke kek besar "KITA KENA KURANGKAN SUKATAN TEPUNG SEBANYAK 50gram" kalo tak kek kita akan jd padat :) petua dari sifu mama Puan E-car Nazrin :) kali mmg puas hati sgt dgn hasilnya..dr segi rupa dan rasa :) choc ganache pn masih guna resepi yg sama blh lihat disini dan info tambahan tentang GANACHE blh klik SINI
Tamat cerita minggu lps..jom kita layan pic hasil kerja mama :)
Nota jejariruncing : sgt stress deal dgn choc ganache dalam keadaan suhu 10c kebawah..blm smpt mengalir dah beku..itulah sebabnya bertapok2 coklat kat kek mama..huhu
No comments:
Post a Comment