Followers

Tuesday, July 17, 2012

. : Rainbow Cake : .

 Salam semua..

Lama betul nak cari mood mencuba resepi Rainbow Cake ni..dah cuba nak update di blog pn punya lama gara2 nak edit pic..hehehe mlm ni gigih juga update..dah lama sgt dok geram tgk kecomelan kek ni..WAJIB cuba..jadi sempena hari lahir anak2 mama yg dh terlepas tetap jgk buat...hasil tidak la secomel kek chef...tp ok la dari xcuba langsung kan..huhu terliur x???jom kita tgk resepinya..Kak Tina mintak izin C&P resepi di blog mama yer..moga bertambah murah rezeki akak sekeluarga..aminn


Kek Span Coklat 
Resepi Asal : Rahel
Sumber : Cerita Tina

Bahan-bahannya:

200gm tepung kek/tepung superfine (mama guna self raising flour)
180gm gula kastor (mama guna 140gm)
110ml minyak masak
100ml susu segar
40gm serbuk koko (tak letak)
20gm ovallet (mama letak satu sudu besar)
6 biji telur gred A
1 sudu teh baking powder (diayak bersama tepung)
1 sudu teh esen vanilla

Cara membuatnya:

1. Panaskan oven. Griskan acuan. Alar dasar aduan dengan baking paper.
 (mama guna mini springform pan)
 
2. Pukul telur, gula dan ovallet sampai kembang dan gebu
tepung dan baking powder, kan putar lagi sehingga sebati.
 
3. Perlahankan mixer, masukkan susu cair, esen vanilla . 
Teruskan lagi memukul selama 5minit. Tuangkan minyak dan gaul sebati.
 
4. Timbang adunan, dan bahagikan adunan kepada 6 bahagian. 
Letak pewarna yang disukai.
 
5. Tuang adunan ke dalam acuan, Bakar pada suhu 170c selama 20-25 sehingga masak.
 
6. Bila kek sudah masak, telangkupkan selama 5 minit.
 
7. Bila kek dah sejuk, sapu nutella diatas kek dan lapikkan dengan kek yang lain. Susunan warna ikut suka ye.
 

Bahan untuk creamcheese frosting:

250gm cream cheese - tina guna Philadelphia
2 oz butter Anchor (unsalted)
2 subu besar gula castor (mama tambah)

Cara membuatnya:

Pukul creamcheese yang diletak disuhu bilik bersama butter sehingga kembang dan lembut. Sapukan frosting dikeseluruhan kek. Siap untuk dihias.Kak Tina xletak gula dlm frosting..mama tambah sbb nnt ank2 xnk mkn frosting :)

8 comments:

  1. meriah nya rainbow cake kat ats tuh..terliurlah ..ehee..nmpak cam senang je resepi tp rasa ssh jgk nk buat tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg meriah sgt2..tp jenuh nk buat bg yg amatur mcm nat ni..rase mmg sdp tp kene nipisk' lapisan filing nutella kalo x rase manis sgt..kek n frosting mnsnye sdp2 dh ;)

      Delete
  2. tulah aritu mse pja ada xsempat2 nk buat..kalo x mesti meriah ckit potong keknye..buat jgn lupe tgkp gmbr k :)

    ReplyDelete
  3. mama, kite nak amik resepi.. nk try..

    tp xtau bile nye mood nak buat.. terliurrr weyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2 mama yana..mmg lame nk tggu seru..hehe sedappp :)

      Delete
  4. tebalnya coklat tu, teringin lah pulak tp tak logik je mengekek puasa ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kak tina...manis gilerrrr..kek n creamcheese dh sdp tp tang nutella manis sgt2..len kali buat nk letak ckit je...huhu

      Delete