Followers

Saturday, November 26, 2011

. : Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting : .


Salam buat sahabat2 alam maya mama....lmbt bersiaran hari ni...bese la bile hari cuti mcm2 keje kan...dgn menu western tghari td wahh mmg byk kejenye..huhu...apepun mama curi mase jap utk update teratak kecil mama ni..hehe mood dh mari jgn sia2kan..

Resepi ni dh lama mama peram..lps dh cuba mama peram lg..kirenye bile mama update ni dh msk ranum gamaknye..hehehe mama dok geram tgk sahabat2 mama mencube resepi..lg2 mama ni berhantu psl cheese..mmg "crazy in lurve with cheese" bak kate omputih..huhu

Hajat hati dr nk buat POPCAKES terus ke RED VELVET CAKE topping with CREAM CHEESE FROSTING...wallah walaupun belum sempurna sepenuhnye tp mama puas hati sgt2..berbaloi la keje remeh-temeh nk membuatnye..hehe tp hanye mama n en.adam je yg minat nk mkn...yg lain rase je..ok la xnk citer pnjg2 lg jom kite tinjau resepinye..


RESEPI RED VELVET CAKE
Resepi asal : Kak Azlita Masam Manis
Sumber : Ummi Kart

BAHAN-BAHAN

- di ayak -
* 1 1/4 cwn tepung gandum
* 1/2 sdt baking powder
* 1/2 sdt garam

- di satukan -
+ 1 sdb serbuk koko
+ 1 sdb pewarna merah (mama letak lbih lg utk dpt warna merah yg menyala..bergantung pd pewarna yg digunakan)

1/4 cwn soft unsalted butter
3/4 cwn sugar
1 bji telur
1/2sdt esen vanilla
1/2 cwn buttermilk - mama campurkan 1/2 cwn susu segar + 1/2 sdt lemon ( biarkan 10 minit )
1/2sdt vinegar -mama gantikan ngan 1/2 sdt lemon
1/2 sdt baking soda

CREAM CHEESE FROSTING
125g cream cheese
50g unsalted butter
110g powdered sugar -
1 cup fresh cream, whipped until stiff -mama guna thickened cream sbb tu je yg ade n lebih pulak tu syg nk smpn ckit je tggl..

CARA-CARA

1. panas kan oven - 175 degrees Celsius.

2. pukul butter + gula hingga gebu. masukkan telur dan pukul hingga sebati. masukkan esen vanilla dan campuran koko powder.pukul hingga sebati

3. masukkan bahan ayak + susu seang seli. (F-M-F-M-F)

4. dlm mangkuk kecik, campurkan cuka / jus lemon + baking sodadan biarkan seketika dan masukkan dlm adunan..kacau rata menggunakan spatula.masukkan dlm loyang yg berukuran 6" and dan bakar seama 50min atau sehingga masak (mama msk xsmpi pn 50minit..lps 30minit bkr br cek n cek sehingga kek masak)

5.BIARKAN SEJUK ATAS JARING

7. BIA DAH SEJUK..BELAH CAKE MENJADI 2 ATAU 3 LAPIS AND SAPUKAN CREAM CHEESE FROSTING DAN BIARKAN SEJUK DLM PETI AIS

Cream Cheese frosting:
1. PUKUL CREAM CHEESE + BUTTER HINGGA LEMBUT
2. MASUKKAN GULA AISING AND PUKUL HINGGA RATA
3. MASUKKAN CREAM AND ADUK RATA...THEN BOLEH SAPU PADA CAKE.

No comments:

Post a Comment