Followers

Monday, November 19, 2012

. : Order : Rainbow Cake Alisha : .

Salam November..

Alhamdulillah rezeki hujung tahun..diberi peluang untuk buat Birthday Cake for Alisha yg cute :) mula2 tu risau jgk..tapi syukur sgt dpt siapkan pada waktu yg tepat even xpuas hati sbb topping xkemas..semua gara-gara Ainul Jannah yg moody..huhu cabaran nk buat kek xda pun..tp cabaran dari si kecik tu mmg mencabar sungguh..hehe buat Alisha :-

Selamat Hari Lahir yg Ke-2 buat Alisha...semoga awak membesar menjadi anak yg solehah buat mama n papa..menjadi anak yg bijak n comel :)

Jadi mama nk update resepi Rainbow Cake yg mama ambil dari dapur Kak Azlita..sedap sgt..2kali mama cuba..yelah nak ambil order mesti cuba dulu kn :) jom mama kongsi resepi..minta izin kongsi ilmu yer Kak Ita..moga murah rezeki Kak Ita sekeluarga..aminn mama pernah cuba resepi lain boleh tgk SINI.


RAINBOW CAKE
Resepi Asal : Zuraini Alias
Rujukan : Kak Azlita

Bahan - bahan

3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis (1 1/2 cawan)
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - merah,kuning,biru,hijau,oren(kuning +merah),ungu(merah+biru)

tips : untuk mendapatkan ungu yg cantik..titiskan pewarna merah dahulu baru disusuli dgn pewarna biru..maknanya kita mudah mengawal warna supaya tidak menjadi warna ugu yg lebam dan kehitaman.

Cara-cara :-

Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang
Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. 
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C

 5layer sahaja red,orange,yellow,green & blue :)

Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, 
masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksudnya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung


Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar
Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
Masukkan dalam loyang
Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letrak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.


Bila dah masak letak atas redai
Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.

Untuk cream cheese frosting blh klik di SINI..mama gandakan adunan frosting tersebut utk sebiji Rainbow Cake bersaiz 8".

With L.O.V.E 
~~MamAdaM~~

Sunday, November 4, 2012

Yesterday was my birthday

Nothing special..only tears in my eyes..n pray for someone that can wipe it away..but there is only me n my self..

I dont know what happen inside my heart..thought that i think..the memory that spining in my head..really make me feel so down..i'm powerless rite now..how bad it is??its my birthday..cheer up plz..

If you really care..really understand..why you do this to me??why you make me cry on my birthday??yes you can at least not on this day..or i'm the one that make mistake??i'm crying in the middle of the nite alone..crying for something that i'm not sure..always cry for nothing..stupid of me..such a loser..huwaaaa

4thnovember plz go away n never come again..even 27 sweet memories can be destroy with 1 bad memory..so plz i dont want to see u again..

For the last time..happy birthday to my self..and i hope that i can forget about today..aminnn



Friday, September 28, 2012

. : Majlis Perpisahan : .

Salam semua..


Mama nak update back dated entry..sebenarnya bkn la majlis besar tp mama n en.hubbie menjemput sahabat kami Kak Yus & family utk  makan mlm sama2 sempena beliau dan keluarga nak pulang ke Malaysia..alhamdulillah dh selamat smpi pun ke Malaysia setelah bertahun2 di Sydney..bila la giliran kami pula yer..huhu perjalanan masih jauh...dah alang2 buat mkn2 kami menjemput sekali Nor & Family utk turut serta..meriah sgt2..tp mama masak ala kadar je..sate ayam & kuah kacang, nasi lemak-sambal tumis-ayam goreng, muffin coklat (resepi xnk share sdp xberapa nak sedap ditekak mama) dan pencuci mulut buah strawberry (konon2 nk celup coklat tp xsempat) huhu..

Walaupun dlm masa yg singkat tp seronok sgt dpt berkumpul ramai..insyaallah pnjg umur kita jmpa di Malaysia pula yer :) Terima kasih sgt2 sbb byk membantu mama n family masa kami mula2 smpi..tlg ambil kami di airport..tukang tunjuk jln n tempat kat sini..seronok sgt dpt kenal ngn family yg baik ni :) #terasa sgt kehilangan lg en.hubbie sbb kawan baiknya dh balik#

Nota jejariruncing : Adam Yusuf asyik sebut "Adam nk kwn ngn sape???Afiq dh blk msia" huhu..sian anak mama..

With L.O.V.E
~~MamAdaM~~

Thursday, September 27, 2012

. : Adam Yusuf VS Kek Spiderman : .

Salam semua..

Alahai mood dah sampi cuma belum berkesempatan nk menghadap lappy ni..alhamdulillah Si Merah Hati ni dh ok..yesterday staff DELL dtg untk baiki..appointment pukul 11am-1pm tup pukul 10.30am dh tercegat dpn pinyu..GOOD JOB..dtg x cek apa pun..trs je gantikan keyboardb lappy dgn yg baru..xsia2 en.hubbie bayar lebih utk HOME SERVICE masa beli lappy ni :)

Jadi hari ni mama nak cerita pasal Adam Yusuf..adoii pening kepala mama dgn ank yg sorg ni..mendesak smpi xcukup nafas dibuatnya..macam ni ceritanya..mama ni dok survey2 birthday party theme SPIDERMAN..insyaallah balik nnt nk buat majlis kecil2 utk anak teruna tu..kebetulan balik bercuti nnt hari lahir dia..bila dia dh ternampak gambar2 spiderman..kek la,cookies la..trs didesak mama buat kek spiderman..mmg dok pns telinga bgn pg2 dh paksa mama buat..huhu nak xnk smlm buatkan jgk la..


Mama buat NEW YORK CHEESECAKE resepinya DISINI...xda makna mama nk conteng2 kek yg suci murni tu.hehe mama just print kan cupcake topper 2-3 keping pastu cucuk je kat kek..sukanya dia senyum smpi belakang telinga...tgk la pic Adam Yusuf tu :)


Nota jejariruncing : Puas hati bila tgk anak2 gembira..serius bukan sesuatu yg blh dibuat2 tp mmg ikhlas dari hati..HATI SEORANG MAMA..marah,geram ngn anak2 tp bila tgk muka anak2 lebur hati ni sesejuk2nya..I'am not perfect MOM but trying my hard to be damn good mom for them <3<3

With L.O.V.E
~~MamAdaM~~

Tuesday, September 18, 2012

. : Sydney : Shopping Raya Part 1 : .

ENTRI LAMA DALAM DRAFT BARU PUBLISHED

Salam Ramadhan terakhir bg tahun 2012 :)

Alhamdulillah sempat jgk sampai baju ank2 mama smlm..lepas sahur buka e-mail tgk Pumpkin Patch dah bg tracking number utk check dgn DHL..mungkin akan sampai ptg smlm..tup2 pagi2 lg staff DHL dah ketuk pintu hantar parcel...yeayyyyy


Yang paling excited tentulah Adam Yusuf..xsempat2 nak buka plastik..kalau kat malaysia tu mmg selalu online shopping..tp kat sydney ni br 1st time shopping online sendiri :) bkn apa xmau mula kan nnt gian..berhantu tau kalo shopping online ni..hehehe

Malas nak celoteh panjang2 esok dah nak raya..jadi ini sajalah shopping raya utk tahun ni..alahai bkn dpt jalan kemana pn..ntah mana la nk tuju raya nnt..tahun lps raya kedua kami beraya di Opera House,Sydney..tahun ni mcm nk g jalan tp mcm pnt..alahai bdn cpt la pulih mcm biasa..kesian ank2 kebosanan kat rumah..hishhh panjang jgk ceritanya..dh la jom layan tema warna tahun ni :)


1. Baju Aqil Hanafi
2. Baju Adam Yusuf

Baju Ainul Jannah



1. Seluar Jeans Adam Yusuf & Aqil Hanafi
2. Seluar Jeans Ainul Jannah



Mak aii kalo convert kompem rasa macam tercekik jap totalnya..tapi kan semua  item ni ada less..ada yg 50% harga  asal sebenarnya total x 2 = ???? sekali shopping habis gitu mau bankrap maa..idok ler mama ni selalu belanja gitu..mau kena cop "perempuan kaki kikis" tp kikis utk anak2 dimaafkan kot..mama pki baju kat Kmart je harga $8...hehehe

With L.O.V.E
~~MamAdaM~~

. : Kuih Kasturi : .


Salam semua..

Langkah pertama..nak kasi panas enjin..ok kali ni mama nak kongsi resepi KUIH KASTURI dari blogger cooking & baking terkenal Hasue...mama buat kuih ini untuk juadah bulan puasa hari tu..punya la peram..hadoiii dah basi bak kata CMG..huhu apa pun tetap nak kongsi di sini..buat yg tau xkisah la tp buat yg xtau blh la di cuba buat juadah sarapan pagi atau mnm ptg kan..jom kita intai resepi yg mama C&P dari blog Hasue :) terima kasih buat Hasue yg sudi berkongsi resepi dan tips..moga ilmu ini memdapat kebekatan dari-Nya...aminn


RESEPI KUIH KASTURI
Resepi : HaSue@sue-hasue.blogspot.com
 
Inti Kacang Hijau
Bahan2:

  • 1 cawan kacang hijau
  • 3/4 atau 1 cawan gula pasir(kemanisan bergantung kepada selera masing2)
  • 1 sudu kecil garam
  • Air secukupnya untuk merebus kacang
Cara2 membuatnya:
  1. Kacang hijau dicuci dan ditoskan seketika,rebus dengan lebih kurang 7-8 cawan air sehingga empuk.
  2. Apabila air rebusan hampir kering,tambahkan sedikit air supaya kacang lebih lembut dan tunggu sehingga benar2 kering(sila kacau selalu apabila hampir kering tu untuk mengelakkan berkerak atau hangus)
  3. Setelah benar2 kering,barulah masukkan gula dan garam tadi. Inti akan mencair kembali kerana gula yang cair tu..Biarkan renih dan kering lagi sekali..kacau sekali sekala dan pastikan guna api sederhana.
  4. Apabila sudah mula kering,perlahankan api..dan kacau sentiasa.
  5. untuk memastikan inti sudah masak-kacang yang dimasak tadi tidak lagi mengeluarkan wap dari inti atau tiada renihan lagi walaupun api masih terpasang..memang senyap je(takde plup2 dah kat adunan inti tu..haha..bahasa apa aku guna nih),dah siap laa tu..harap faham laa maksudnya ni..hehe
  6. Padamkan api dan sejukkan inti sepenuhnya sebelum dibentuk..
Kuih Kasturi / Kuih rengas / Kuih Kacang Hijau
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
  • Inti kacang hijau secukupnya(rujuk cara membuatnya di atas)-Bentukkan bulat2 sebesar bola pingpong dan leper2kan sedikit.. *sila rujuk di SINI
Tips dari Hasue : Inti yang sudah dibentuk supaya senang untuk digoreng..inti ini juga tahan disimpan dalam peti sejuk dan sedia saja untuk digunakan..jadi jimat masa kan.

Bahan2 membuat adunan tepung/batter:
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/3 sudu mkn marjerin
  • 1 sudu kecil garam
  • secubit gula
  • 1/2 cawan air
  • Sedikit pewarna kuning
  • Minyak secukupnya untun menggoreng-lebih kurang 2 cawan
Cara2:
  1. Dalam bekas,campurkan tepung,marjerin,garam,gula. Masukkan air dan kacau menggunakan hand whisk supaya adunan cepat sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning
  2. Panaskan minyak dalam kuali,celupkan inti yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan tepung dan goreng sehingga keemasan.
  3. Kuih yang sudah dicelup pada adunan tepung dan sedia untuk digoreng di dalam minyak yang sudah dipanaskan..sudah nampak kuning keemasan angkat dan toskan..
  4.  Sedia dihidang :) SELAMAT MENCUBA..





With L.O.V.E
~~MamAdaM~~

. : Come Back : .




Apa khabar sahabat2 semua???lamanya menyepi kali ni..Ya Allah xtau kenapa mood menjunam ke lautan dlm sungguh..insyaallah tgh mencari momentom utk kembali mnengetuk keyboard yg dh xberapa nak ok ni..dek kerana telah di mandikan anak dara mama...huhu sib baik la ada wireless keyboard ni..

Hurmmm dari mana nk mula pn dh xtau nih..parah betul kalo penyakit "M" sudah mari...apa pun tak boleh kn..
Sebenarnya berderet draft resepi yg perlu mama update..ampun maaf sahabat2 yg dah request nak resepi tu..maaf sesangat...sejak lps raya xmenang tgn mama dirumah dgn anak2..insyaallah I'm back to make a move ...LOL

Seterusnya mama nak cerita tentang kisah raya kami diperantauan buat kali ke-2,kunjungan2 sahabat handai disini untuk beraya..serba sedikit kisah anak2 dan keluarga..haisshhh banyaknya..mama sila kumpul tenaga utk masuk terus ke gear 5 yer :) ok nantikan entri seterusnya dari mama  >_<

With L.O.V.E 
~~MamAdaM~~

Thursday, August 16, 2012

. : Sydney : Shopping Raya : .

Salam Ramadhan..

Dah nak raya rupanya :) sedih plak rasa...Ramadhan berlalu Syawal menjelma..persiapan mmg xda apa la..kalo ada pun nk masak serba sikit utk pagi raya nnt..semalam kesihatan mama xberapa baik..mls nk layan sakit online jelah memanjang..pastu fikir dok fikir..bilanya nk pegi shopping utk anak2 ni..rasa bdn mmg xlarat..ngn masa yg dh mkin suntuk..mmg dah lama dok aim kt online butik Pumpkin Patch ni..tu la keje mama sebelum beli apa...yelah org xbanyak duit kan..mesti pilih yg betul2 berkenan..huhu jadi smlm chat ngn en.hubbie mintak izin nk shopping online..zassss dh lulus trs la buat payment...jadi itulah shopping raya yg pertama dan terakhir utk tahun 2012..xtau la kalo dlm masa terdekat en.hubbie offer lg kn..huhu kalo xda syukur la dgn apa yg ada..



Tahun ni raya agak sedih..dah la jauh dgn keluarga..tercampak kat negara asing..xda persiapan raya langsung..xda bju raya,xda kuih raya,xda apa2 tentang raya pun..xpa la janji mama masih ada en.hubbie dan ank2 untuk sambut hari raya nnt...

2hari lps ada sahabat mama di sini tumpang alamat utk penghantaran brg..Adam Yusuf xcited sgt nk buka bungkusan..tp mama ckp tu bkn mama punya..tu mama afiq punya..terus merajuk..ckp mama xbelikan utk dia..smlm pula Aqil Hanafi tgk youtube upin ipin raya..pakai baju raya..pastu ckp ngn mama "adik nk baju raya mcm upin ipin kaler oren"..sayunya hati..hati ibu mana yg xtersentuh bila dgr permintaan ank2..tp kaum bapa mungkin xsensitif hal ni..jadi mama nak ckp apa??dr awl mama dh ckp berulang kali sampai satu tahap mama pun putus asa jgk..semua diluar kemampuan mama..huhu xpa la belajar jadi org ssh..moga kita belajar utk lebih bersyukur dan menghargai apa yg ada..

Jadi duit elaun mama utk 2minggu telah dihabiskan utk anak2..huhu pastu telupa alamak mama punya xda bajet..hahaha punya xcited beli bju anak smpi lupa diri sendiri..huhu xpa la mama dh 27tahun beraya (pinjam ayat en.hubbie) huhu

With L.O.V.E
~~mamAdam~~

Monday, August 13, 2012

. : Sydney : Dessert 16 Ramadhan : .

Salam Ramadhan...

Apapun sila tahan nafsu yer :) que draft entri dah berderet..wajib di selesaikan..wahhh wajib ek'??ofcoz la kata nak jadi BLOGGER TEGAR..alhamdulillah dah tahun Ke-4 bergelar blogger..dh boleh panggil BLOGGER TEGAR tak sahabat2??ke nak tggu tahun ke-10??*wink*..

Ish sebenarnya nak cerita tentang sesuatu yg manis dan lazat sgt2..hihi terduga x???hikhik ingat tak hari tu mama ada cerita nak buat tiramisu tapi jadinya Cheese Cake ??? jadi wajiblah kiranya mama repeat buat TIRAMISU pula..tp kali ni lain sedikit sbb BLUBERRY TIRAMISU..dan yg best mama dah dapat gelas yg mama idam2kan..tq en.hubbie tlg belikan..tp skrg dh pandai claim tau..mentang2 mama dah ada gaji..hahaha

Kali ni resepi dari dapur Kak Lily aka Ummi Akid..terima kasih sebab sudi kongsi resepi yg sedap sgt..moga Allah murahkan rezeki akk sekeluarga..aminnn mama mohon izin kongsi disini yer :)


RESEPI BLUBERRY TIRAMISU
Resepi Asal : Kak Azlita Masam Manis

Bahan untuk syrup :-
150 g blueberry filling
80ml air suam
2 tbsp gula ising ~ optional klu nak manis sikit
sedikit parutan kulit lemon ~ optional

Bahan Cream:-
250g cream cheese
125g whipped cream
125g whipping cream
50g gula icing~ sifted

  
Hiasan :-1 peket biskut tiramisu
sedikit buah blueberry segar
Cherry/strawberry
Coklat urai - gantikan dengan coco powder

Caranya :-
  • Mula² sediakan syrupnya. Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Ketepikan.
  • Pukul cream cheese hingga gebu. Masukkan gula icing, pukul seketika.
  • Campurkan kedua² whipped dan whipping cream. Pukul hingga agak pekat dan sebati. Campurkan krim yang dipukul tadi ke dalam adunan cream cheese. Kacau dengan spatula hingga rata.
Cara untuk melapis :-
  • Mula2 letak sedikit syrup, kemudian susun biskut dan letak cream ke atasnya. Boleh juga susun buah jk ada.
  • Ulang hingga adunan habis dan ikut suka nak ber
  • berapa banyak lapis pun.
SELAMAT MENCUBA :)

With L.O.V.E
 ~~mamAdam~~

. : Part 111 : Epley Maneuver: How to Perform : .



With L.O.V.E
~~mamAdam~~

. : Part 11 : Benign paroxysmal positional vertigo : .

What is BPPV??

Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) is a disorder caused by problems in the inner ear. Its symptoms are repeated episodes of positional vertigo, that is, of a spinning sensation caused by changes in the position of the head.BPPV is the most common cause of vertigo symptoms.




Classification

Vertigo, a distinct process some people confuse with dizziness, accounts for about 6 million clinic visits in the U.S. every year, and 17–42% of these patients eventually are diagnosed with BPPV. Other causes of vertigo include:
Signs and symptoms
  • Symptoms
    • Vertigo: Spinning dizziness, which must have a rotational component.
    • Short duration (paroxysmal): Lasts only seconds to minutes
    • Positional in onset: Can only be induced by a change in position.
    • Nausea is often associated
    • Visual disturbance: It may be difficult to read or see during an attack due to the associated nystagmus.
    • Pre-syncope (feeling faint) or syncope (fainting) is unusual.
    • Emesis (vomiting) is uncommon but possible.
  • Signs
    • Rotatory (torsional) nystagmus, where the top of the eye rotates towards the affected ear in a beating or twitching fashion, which has a latency and can be fatigued (if you repeatedly continue placing yourself in the position to cause vertigo the symptoms should lessen each time).
    • Nystagmus should only last for 30 seconds to one minute.
Patients do not experience other neurological deficits such as numbness or weakness, and if these symptoms are present, a more serious etiology such as posterior circulation stroke, must be considered.

The spinning sensation experienced from BPPV is usually triggered by movement of the head, will have a sudden onset, and can last anywhere between a few seconds to several minutes. The most common movements patients report triggering a spinning sensation are tilting their head upwards in order to look at something, and rolling over in bed.

Cause.

Within the labyrinth of the inner ear lie collections of calcium crystals known as otoconia or otoliths. In patients with BPPV, the otoconia are dislodged from their usual position within the utricle and they migrate over time into one of the semicircular canals (the posterior canal is most commonly affected due to its anatomical position). When the head is reoriented relative to gravity, the gravity-dependent movement of the heavier otoconial debris (colloquially "ear rocks") within the affected semicircular canal causes abnormal (pathological) fluid endolymph displacement and a resultant sensation of vertigo. This more common condition is known as canalithiasis.
In rare cases, the crystals themselves can adhere to a semicircular canal cupula rendering it heavier than the surrounding endolymph. Upon reorientation of the head relative to gravity, the cupula is weighted down by the dense particles thereby inducing an immediate and maintained excitation of semicircular canal afferent nerves. This condition is termed cupulolithiasis.
There is evidence in the dental literature that malleting of an osteotome during closed sinus floor elevation, otherwise known as osteotome sinus elevation or lift, transmits enough percussive and vibratory forces capable of detaching otoliths from their normal location and leading to the symptoms of BPPV.


It can be triggered by any action which stimulates the posterior semi-circular canal which may be:
  • Tilting the head
  • Rolling over in bed
  • Looking up or under
  • Sudden head motion
  • Post head injury
BPPV may be made worse by any number of modifiers which may vary between individuals:
  • Changes in barometric pressure - patients often feel symptoms approximately two days before rain or snow
  • Lack of sleep (required amount of sleep may vary widely)
  • Stress
BPPV is one of the most common vestibular disorders in patients presenting with dizziness and migraine is implicated in idiopathic cases. Proposed mechanisms linking the two are genetic factors and vascular damage to the labyrinth.
Although BPPV can occur at any age, it is most often seen in people over the age of 60.Besides aging, there are no major risk factors known for developing BPPV, although previous episodes of trauma to the head or inner ear infections known as labyrinthitis, may predispose individuals to future development of BPPV.

Diagnosis

The condition is diagnosed by taking a patient history, and by performing the Dix-Hallpike maneuver and/or the roll test.Patients with BPPV will report a history of vertigo as a result of fast head movements. Many patients are also capable of describing the exact head movements that provokes their vertigo.
The Dix-Hallpike test is a common test performed by examiners to determine whether the posterior semicircular canal is involved. It involves a reorientation of the head to align the posterior semicircular canal (at its entrance to the ampulla) with the direction of gravity. This test will reproduce vertigo and nystagmus characteristic of posterior canal BPPV.
When performing the Dix-Hallpike test, patients are descended quickly to a supine position with the neck extended by the clinician performing the manoeuvre. For some patients, this maneuver may not be indicated and a modification may be needed that also targets the posterior semicircular canal. Such patients include those who are too anxious about eliciting the uncomfortable symptoms of vertigo and those who may not have the range of motion necessary to comfortably be in a supine position. Obesity can also present a challenge when performing this assessment. The modification involves the patient moving from a seated position to side-lying without their head extending off the examination table, such as with Dix-Hallpike. The head is rotated 45 degrees away from the side being tested and the eyes are examined for nystagmus. A positive test is indicated by patient report of a reproduction of vertigo and nystagmus. Both the Dix-Hallpike and the side-lying testing position have yielded similar results and as such the side-lying position can be used if the Dix-Hallpike cannot be performed easily.
The roll test can determine whether the horizontal semicircular canal is involved. The roll test requires the patient to be in a supine position with his/her head in 20° of cervical flexion. Then the examiner quickly rotates the head 90° to the left side, and checks for vertigo and nystagmus. This is followed by gently bringing the head back to the starting position. The examiner then quickly rotates the head 90° to the right side, and checks for vertigo and nystagmus.In this roll test, the patient may experience vertigo and nystagmus on both sides, but rotating towards the affected side will trigger a more intense vertigo. Similarly, when the head is rotated towards the affected side, the nystagmus will beat towards the ground and be more intense.
As mentioned above, both the Dix-Hallpike and roll test provoke the signs and symptoms in subjects suffering from archetypal BPPV. The signs and symptoms patients with BPPV experience are typically a short-lived vertigo, and observed nystagmus. In some patients, though rarely, the vertigo can persist for years. Assessment of BPPV is best done by a health professional skilled in management of dizziness disorders, commonly a physiotherapist, audiologist or other medical physician.
The nystagmus associated with BPPV has several important characteristics which differentiate it from other types of nystagmus.
  • Positional: the nystagmus occurs only in certain positions
  • Latency of onset: there is a 5-10 second delay prior to onset of nystagmus
  • Nystagmus lasts for 5–120 seconds
  • Visual fixation suppresses nystagmus due to BPPV
  • Rotatory/Torsional component is present or (in the case of lateral canal involvement) the nystagmus beats in either a geotropic (towards the ground) or ageotropic (away from the ground) fashion
  • Repeated stimulation, including via Dix-Hallpike maneuvers, cause the nystagmus to fatigue or disappear temporarily.
Although rare, CNS disorders can sometimes present as BPPV. A practitioner should be aware that if a patient whose symptoms are consistent with BPPV, but does not show improvement or resolution after undergoing different particle repositioning maneuvers, which are detailed in the Treatment section below, need to have a detailed neurological assessment and imaging performed to help identify the pathological condition.

OK LOTS OF INFO TO READ..NEXT ENTRY I'LL SHARE VIDEO OF THE TREATMENT...





With L.O.V.E

. : Part 1 : Benign paroxysmal positional vertigo : .

Salam Ramadhan ...

SEPI...kengkangan masa dan kesihatan yg tidak berapa mengizinkan..mama mohon maaf sgt pada sahabat2 yg minta mama update resepi2..mmg dh ada dlm draft tp masa mmg cemburu sgt dgn mama..huhu mama nak cerita dulu apa yg jadi pada mama semalam..dlm sihat2 tiba2 je mama xsihat..aduh camna tu yer??huhu 

Sabtu yg lps adalah hari terakhir mama cuti berpuasa..seminggu itu mmg mama agak kepenatan..akibat kesibukan mama smpi lupa nk mkn n mnm secukupnya..bila en.hubbie berbuka mama mkn kalah org yg berpuasa..mmg haus dan lapar sgt2..

Nak dijadikan cerita..ptg sabtu tu mama dah kena serangan BPPV (Benign Paroxysmal Positonal Vertigo) tp masih blh dikawal..mama ingt hanya keadaan biasa..keadaan mama pn masih ok lg..tp bila lps solat isyak mama mengaji sekejap pastu xtahan kena kcu ngn ank2 mama berhenti..bila mama bgn mama kena serang lg..

mama duduk diruang tamu sambil dukung Ainul Jannah..dia nak main suis lampu sambil bersandar kebelakang dan angkat Ainul Jannah serangan berlaku lg..dan makin kuat mama rasa..diikuti dgn rasa loya nak muntah..mama terus letak Ainul Jannah ats karpet..takut2 terlepas pula..sbb mama rasa xstabil..bila dah ok mama duduk bersila di karpet..terus ambil ipad n search simptom2 yg mama rasa..mcm biasa Ainul Jannah mengacau..dan mama membaca sambil mendongak..dan sekali lg berulang serangan...Ya Allah kenapa ni????mmg xtahan sgt2..tp mama bertahan smpi Ainul Jannah lena..terus berlari ke tandas dan muntah..tiba2 rasa lemah..trs keluar dan baring sampai en.hubbie blk terawih..

Keadaan mama berterusan mlm tu..mama tak boleh gerakk' kepala sembarangan mesti mama rasa semua bersuping2 mcm kita naik buaian laju2..kesian en.hubbie dah la penat xcukup tdo jaga mama..pagi2 bgn siapk' sahur..pastu pantau keadaan mama je..sambil search info psl penyakit tu..dalam sejarah keluarga mama mmg ada yg kena VERTIGO ni..nenek dan pakcik mama..jadi tak mustahil la faktor genetik kn..mmg semalam mama xblh buat apa..en.hubbie ckp mama mcm gajah sbb mcm org sakit tengkuk...hampehh je...trauma wooo mau gerakk' kelapa..rasa dunia berputar ligat diiringi ngn rasa pening dan loya..sgt2 xselesa..sbb tu nk gerak kepala pn hati2..apapun alhamdulillah lps 2x buat treatment exercise mama pn getting batter n today 100% recover..TQ Ya Allah for the speedy recovery..syukran..syukran..

To MyOtherHalf..

Tq so much for taking care of me,being my Physiotherapists yesterday,babysit the kiddos, n cook for dinner last nite..so sweet of you...i love you to the max <3<3

NEXT ENTRY IS DETAILING ABOUT BPPV  
With L.O.V.E 
~~mamAdam~~

Monday, August 6, 2012

. : Genap Setahun : .


Salam ramadhan...

Pejam celik pejam celik dah setahun mama di bumi Kangaroo..ketika ini setahun yg lalu mama baru 3hari kehilangan Arwah Abah..dan ketika ni mama tgh sibuk bersiap2 utk terbang ke Sdyney..dgn hati yg berat dan dlm keadan yg masih bersedih..tapi itulah takdir..walau bagaimanapun hidup mesti diteruskan..doa mama semoga roh arwah tenang disana dan sentiasa bersama dgn hamba2 yg Allah kasihi..aminnn

Sempena bulan Ramadhan dan Syawal yg bakal tiba mama pn tukar la Header baru..bersama gambar kenangan terakhir beraya berasama2 dgn arwah abah..masa ni raya haji thn 2010..ketika ni mama tgh mengandung Ainul Jannah 2bln..keluarga mama ni bkn jenis yg kesah gmbr keluarga ke..hari raya ke..mama ni la yg beria2 nk ambik gmbr 1keluarga..xsangka pula ini yg terakhir...

Akhir kata..mama nak ambil kesempatan di bulan yg barakah ni menyusun sepuluh jari memohon ampun salahdan silap mama yg sengaja mahupun tak sengaja..semoga ikatan persahabatan kita biar pn terjalin di dunia maya kekal selamanya..aminn

With L.O.V.E
~~mamAdam~~

Saturday, August 4, 2012

. : Sydney : Dessert 10Ramadhan : .

Salam Ramadhan..

Mood creamcheese..huhu tu pn ada seketul lg..nanti kau esok mama kerja kan..hihi sebenarnya hajat asal nk buat Tiramisu..yup AGAINNNN..tp en.hubbie terlupa pula nk beli biskut lady finger..jadi tukar plan..CHEESEcake BLUEBERRY in da house :) mama belasah je guna biskut HupSeng buat based..sedap jugak :) mama guna mini springform pan cake size 10cm x 3biji..jadi 2biji mama buat blueberry 1biji oreo..alhamdulillah cubaan pertama walaupun sedap tp xsempurna dan mama sgt2 xpuas hati..boleh tgk kat entri INI..tp kali ni dpt pujian dari en.hubbie "lg sedap dari SECRET RECIPE"...kembang mama sat..huhu


RESEPI BLUEBERRY CHEESECAKE
Resepi Asal : Arin Oshin
 
250 gm krim cheese (jenama Philadelphia)
1 cawan gula halus
3 biji telur
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
1 cup plain yogurt
1 cawan Biskut tiger/biskut merry yang dihancurkan
(mama guna biskut hupseng & oreo tapi buang krim tengah)
3 sudu besar mentega
jem blueberry


Cara - cara :
1. Pukul krim cheese dengan gula dan plain yogurt sampai gebu
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi, masukkan esen vanila
3. Masukkan tepung tadi dan pukul lagi.
 
Cara Buat Kerak/Crust: 
1. Cairkan mentega dan bila sejuk sikit, gaul dengan biskut tiger/ biskut merry hingga boleh kepal.
2. Padatkan dalam acuan dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 5-10 minit.
3. Keluarkan dan tuang aduan cheese tadi.
 
Teknik membakar kek :
Bakar dengan cara waterbath iaitu tuang air panas dalam satu bekas, letak acuan yang ada cheese tadi dalam bekas berisi air dan bakar selama 50- 60 minit.(blh rujuk pada video diatas kalo xphm)
Tip: nak elak bahagian kek merekah, tutup atas kek tu dengan aluminum foil.
Bila dah siap, simpan dalam peti sejuk, cheese kek ni sedap dimakan sejuk2. Hiaskan dengan toping blueberry jem tadi.Sedia dihidang.

With L.O.V.E
~~mamAdam~~

. : Sydney : Menu Ramadhan Ke-14 : .

Salam Ramadhan..

Hampir separuh perjalanan ibadah puasa kita dh lalui..alhamdulillah masih dikurniakan kesihatan yg baik utk menempuh dugaan puasa..cuma kebelakangan ni semakin keletihan..moga tetap diberi kekuatan meneruskan ibadah puasa sehingga habis..aminn..hari ini mama nak move forward ckit update terus menu ke-14 puasa..semalam tanya en.hubbie nak berbuka apa..tup2 Chicken Chop yg keluar..ok la tu sbb..sebenarnya dah berbulan2 mama berhutang entri ni dgn seseorg yg mama rindu sgt2 iaitu kakak saudara mama Shira Purnama..ampun ye kak ya :) Menunya ialah Chicken Chop & Sos Lada Hitam dan semestinya dari dapur Hana's Family..terima kasih yer hana sudi kongsi resepi yg sedap2..moga dimurahkan rezeki buat hana sekeluarga..mama mohon izin kongsi disini :)

 RESEPI CHICKEN CHOP
Resepi asal : Hana's Family
Diolah semula : Mamadam

Bahan - bahan :-
  • 2-3 keping isi ikan yang tiada tulang 
  • (mama ganti dgn boneless chicken)
  • sedikit lada sulah@blackpepper
  • sedikit garam
  • Untuk Saduran:
  • 1 biji telur - dikocok
  • tepung jagung @ katakuriko
  • breadcrumbs secukupnyer
Cara-cara
  • Lumur ikan (ayam) dengan garam dan serbuk lada sulah@blackpepper. 
  • Bedak2kan dengan tepung. 
  • Celup ke dalam telur dan sadurkan pula dengan breadcrumbs.
  •  Jika ingin saduran yg agak tebal ulangi proses lumur telur dan breadcrumbs.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan dan masak. Angkat dan toskan.
RESEPI BREADCRUMBS
Resepi Asal : Mamadam

Bahan-bahan :-
  • 2-3 keping roti sandwich (elakkan guna roti gardenia)
  • Butter secukupnya
Cara -cara :-
  • Panaskan oven pada suhu 200c selama 10minit.
  • Cairkan butter dan sapu pada roti.
  • Bakar roti selamar 15-20minit sehingga roti keras seperti biskut dan keperangan..jgn gelap sgt nnt bila disadur pd ayam dan digoreng ia akn jgn sedikit gelap..
  • Sejukk' roti yg telah dibakar dan dan kisar menggunakan pengisar kering sehingga hancur..jgn terlalu kasar dan terlalu halus..
  • Sedia di gunakan :)
Untuk Resepi Sos Lada Hitam 
 Boleh dihidang dgn Fun-fries,coslow salad dan baked bean.

Selamat Mencuba :)
 

With L.O.V.E
~~mamAdam~~

Friday, August 3, 2012

. : Lumrah Manusia : .



Salam Ramadhan..

Saja2 nk update tentang perbualan kami suami isteri smlm..opss bkn yg peribadi yer..hanya bercerita tentang perihal sikap perempuan dan lelaki..en.hubbie buka topik lps terbaca status yg di update oleh ibu saudara mama Puan Ainon Mohd. yg berbunyi seperti berikut :-
 
EHSAN EN.GUGEL
Kajian (di US) mendapati, antara rungutan yang paling banyak dikemukakan oleh perempuan terhadap suami mereka adalah, suami mereka tidak berminat mendengar masalahnya.

Cara-cara yang dilakukan oleh lelaki apabila tidak berminat hendak mendengar masalah isterinya adalah dengan melakukan 3 perkara ini:

a. Dia memang tidak mahu mendengar langsung, lalu dia pun berpura-pura tidak mendengar isterinya bercakap.

b. Dia mendengar, tetapi dengan sambil lewa sahaja, macam hendak tak hendak.

c. Dia cepat-cepat memberi cadangan apa yang patut dibuat oleh isterinya, walaupun si isteri baru bercakap dua tiga ayat.

Memang benar kenyataan tersebut..tapi bagi mama sbg isteri pada siapa tempat yg paling afdal nak bercerita,menceceh,membebel dan seangkatan dgnnya???tentulah suami bukan..tp andai kata suami mengambil tindakan2 seperti kenyataan di atas apa kemungkinan yg akn terjadi???
  •  Lumrah dunia IT sekarang..para isteri menjadi FACEBOOK sbg satu medium utk mendapat indivu yg boleh mendengar suara hati mereka melalui STATUS FACEBOOK..
  • Akan mencari kawan yg boleh berkongsi cerita dgn mereka..xkira apa..bila ada masalah konon2 nk mintak pendapat sudah2nya jadi mengumpat..sapa yg tagung DOSA???Suami juga..
  • Mencari pihak lain utk dijadikan tempat melepas geram..yg paling dekat kemungkinan besar ANAK2 jadi mangsa..
Hurmmm cukup la kot kang ada pulak KAUM ADAM yg melepas geram di entri mama..hihi hanya sekadar bahan bacaan utk paduan kita sebagai suami isteri..

Pendapat mama..jadi la pendengar yg setia..lumrah perempuan byk berkata-kata walaupun kadang2 benda yg remeh-temeh dan tidak la sepenting masalah negara..mungkin nnt suatu hari xda org dh nk bercerita,berceloteh anda akan rasa mcm xlengkap je hidup anda..hehe adakah???

Komen en.hubbie...mmg majoriti lelaki2 diluar sana termasuk beliau adalah tergolong dalam golongan seperti di atas..katanya "kalo lelaki yg mulut manis ni..romantik ni n byk ckp..tu yg xcukup satu"...HOKEY KALO MACAM TU MAMA SETUJU..XKESAH LA BILA BORAK MCM DOK CKP NGN DINDING PN XPE..HUHUHU









 
With L.O.V.E
~~mamAdam~~

Thursday, August 2, 2012

. : Sydney : Dessert 7Ramadhan : .

Salam Ramadhan..

Apa khaba semua..lama betul xdapat bersantai dan mengupdate di blog..tuntutan masa yg mama rasa mcm xcukup je 24jam sehari..apakah??hihi mama rasa je tp xnak la sehari lebih dr 24jam..xsggp nak menghadap kerenah anak2 yg boleh buat mama pengsan 17kali sehari..huhu

Jadi hari ni mama nak update la tentang dessert yg mama buat utk iftar puasa ke-7..nyaman je rasa..hehe mmg mama mkn puas2 sbb dh lama sgt mengidam..huhu dan en.hubbie yg xsuka pn blh mkn dan komen sdp..sbb dia selalunya kalo dia mkn mesti bau hanyir telur yg kuat..tu yg lama2 xsuka..huhu

Jom mama kongsi resepi PUDING CARAMEL yg popular bila menjelang bulan puasa :) semestinya resepi dari dapur Hana's Family yg sentiasa menambat selera mama dan keluarga :) betul ckp hana "bulan puasa ni jumlah visitor di blog beliau makin meningkat mencecah 2x ganda" salah seorg yg xpernah jemu untuk berkunjung ialah mama..hana antara sumber inspirasi mama dlm dunia masakan:)



RESEPI PUDING KARAMEL
sumber : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

  • 5 biji telur size B (jika size A, 4 biji)
  • satu tin susu cair (400ml)
  • 150ml air biasa
  • 4 sudu besar gula
  • 1sk esen vanilla
Karamel:
  • 5 sb gula
  • 2 sb air
Cara-cara
  • Sediakan karamel@gula hangus - masukkan gula dan air ke dalam kuali. Hanguskan hingga keperangan kemudian tuang terus ke dalam loyang. Sejukkan.
  • Dalam mangkuk, satukan semua bahan puding. Kacau perlahan jangan sampai berbuih. Cukup sekadar pecah kuning telur dan sebati. Kemudian tapiskan. dan tuang ke dalam loyang karamel.
  • Kukus selama 45min atau sehingga masak. Puding ini juga boleh dikukus di dalam oven dgn cara waterbath@bain marie (letak air di dalam loyang) Tutup loyang puding dgn aluminium foil dan masak selama 45-50min dgn suhu 180.
  • Sejukkan kemudian terbalikkan. Potong dan hidangkan.
Senangkan???apalagi jom la cuba petang ni :) tips dari hana xperlu pukul lebih2 hanya kacau sebati je..akibat terlebih pukul tu yg bersarang2 puding mama..hihi

With L.O.V.E

Sunday, July 29, 2012

. : Family : Movie The Amazing Spiderman : .


Salam Ramadhan..

Hensem la hero spiderman yg baru ni ++ heroin yg cute..suka sgt dgn suara seksi heroin tu..sebenarnya ni back dated entri..aktiviti merambu sebelum puasa..hihi entah apa mimpi en.hubbie setelah berkurun xmasuk paggung nk mencemar duli masuk panggung :) akhir skali mama masuk paggung kat the curve lg 2mggu sebelum besalin Adam Yusuf..skrg dh nk masuk umur 5thn..huhu lama kn..

Cerita panjang pun xguna..apapun mmg enjoy sgt hari tu..anak2 pun behave sgt2..walaupun cerita ni agak slow awal2nya..smpi nk tetido Adam Yusuf dok tggu en.spiderman keluar..tp dia enjoy sgt..Aqil Hanafi plak buat panggung tu mcm dia punya..bertabur popcorn..tumpah air coke..huhu pastu dia punya teruja tgk en.spiderman smpi suara dia je dgr..sib la mat salleh kat sini semua sporting dik oi...kalo kat msia mau kita kena baling botol air dah..haha Ainul Jannah plak mula2 dh teruja tgk spiderman..pastu dah boring dia bantai merangkak kat dpn seat..last2 umpan dh nenen trs tdo smpi habis movie..tu yg syok kalo tgk midnight..anak2 dah mengantuk xda la sgt nk buat huru-hara kan :)

Xda gambar sgt dlm panggung..nama pun panggung kompem golap..hehe layan jelah pic apa yg ada ni ha..jnji dpt buat kenangan..hari bersejarah ank2 masuk panggung...hihi



With L.O.V.E <3<3MaMaDaM<3<3

Friday, July 27, 2012

. : Sydney : Menu Ramadhan Ke-6 : .

Salam Ramadhan..

Masuk seminggu kita berpuasa..lagi 23hari saja lg..apa persiapan yg dah mama buat???xda apa2 pun..
  • baju raya-non ado..
  • kuih raya-xda mood nak buat..
  • duit raya-non ado jgk..
  • rumah-xsiap apa pun..
sesungguhnya tumpu pada ibadah puasa di bulan Ramadhan..alhamdulillah..harap2 baju raya 2tahun lps tu masih muat kat mama sbb baju kurung yg satu tu dh xmuat..huwaaaaa ada hikmah rupanya beli baju raya gedebeh 3thn lps..hihi ishhh puasa baru seminggu sibuk cerita pasal raya..huhu jom intai apa menu dari dapur mama semalam..mama nak kongsi resepi masakan kampung yg mudah tp sedapppp :) 
 

Menu Iftar 6Ramadhan : -
  • Sambal sotong pedas xhengat..hikhik
  • Sayur campur rencah udang
  • Sup Isi Ikan Ling
  • Daging Goreng Cili Kering
Mama nak kongsi resepi menu yg akhir tu..ilham dari sahabat mama yg baru dtg ber'honeymoon di Sydney seminggu sebelum puasa :) nnt mama update kedatangan beliau di entri akan dtg..

RESEPI DAGING GORENG CILI KERING
Resepi Asal : Piey Ja

Bahan-bahan :-
  • 500g Daging lembu (dihiris nipis dan direbus hingga empuk)
  • 4-5 tangkai cili kering (dihiris dan dibuang biji cilinya)
  • 1biji bawang besar (di mayang)
  • 2ulas bawang putih (di mayang)
  • 1/2 kiub sayur/ayam
  • 1 sudu teh sos tiram
  • Garam & Gula secukup rasa
  • 2 sudu besar minyak masak
Cara-cara :
  1.  Panaskan minyak masak dan tumis bawang besar+putih+cili kering sehingga naik bau..
  2. Masukkan sos tiram gaulkan dan taburkan kiub sayur/ayam gaulkan rata..
  3. Masukkan daging yg telah direbus dan gaulkan lagi..
  4. Akhir sekali perasakan dgn garam&gula secukupnya.
  5. Siap..sedia dihidang :)

With L.O.V.E <3<3MaMaDaM<3<3

Thursday, July 26, 2012

. : Sydney : Menu Ramadhan Ke-5 : .

Salam Ramadhan..

Hari yg ke-5 berpuasa mama nak update menu utk berbuka puasa yg ke-5..request dari en.hubbie kesayangan hamba :) nak lamb katanya..blh aje xda masalah lgpn mudah je kan..dh beli lamb tp bahan2 utk Sos Lada Hitam pula ada yg kurang..nak tunggu en.hubbie blk lmbt pula nk msk nnt..sbb sos kena buat awal2 dan masa nak dkt berbuka blh tumpu pada lamb yg digrill..grill atas dapur je..hehe ok la tu pn dah sdp..alhamdulillah puas mkn kat Sydney..kalo nk mkn kat luar mau rm20++ sepinggan tu pn mcm nak xnak je hidangannya..huhu ok la xnak celoteh pnjg sbb kerja rumah  belum selesai..huhu tp nak kongsi resepi sos lada hitam yg baru mama cuba smlm dan Kentang Putar..lagipun smlm xsempat langsung nk jenguk ke blog ni..huhu

RESEPI SOS LADA HITAM
Resepi Asal : Kak Ina KL
Sumber : Hana's Family

Bahan-bahan
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 4 - 5 sudu besar lada hitam - kisar halus (mama letak 2sb pn dh pedas)
  • 2 sb. sos tomato (Mama letak 1sb je)
  • 1 sb sos tiram (mama tambah)
  • 2 sb. kicap pekat (mama letak 1sb kicap manis kipas udang)
  • 1 cawan air rebusan ayam/daging/serbuk pati
  • 1 sb. tepung jagung (dibancuh1/2 cawan air ) bersama
  • 2 sb. susu cair (mama letak 3sb susu segar)
  • 1 sb. butter untuk tumis
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara
  1. Panaskan butter dan tumis bawang besar sampai layu.
  2. Masukkan air rebusan/serbuk pati yang dibancuh dengan 1 cawan air.
  3. Masak hingga kuah agak pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan tepung jagung. Kacau dan masak hingga agak pekat sikit.
  4. Masukkan susu cair, kacau rata.
  5. Perasakan dengan garam dan gula.
RESEPI KENTANG PUTAR.
Resepi Asal : Hana's Family

Bahan-bahan
  • 5-6 biji kentang
  • Sedikit cheddar cheese dihiris kecil2 (mama tambah)
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar susu segar
  • sedikit blackpepper
  • garam
Cara-cara
  • Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.
Mama xbuat pun gravy utk kentang putar tapi mama dgn rajin dan baik hatinya C&P resepi utk sahabat2 mama yg ingin mencuba :)

RESEPI GRAVY@SOS KENTANG PUTAR
Sumber : daunpandan@myresipi.com

Bahan-bahan
  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam- hana tak letak sbb dah masin
Cara-cara
  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram. Kacau sebati.Kemudian masukkan blackpepper.
  3. Masukkan garam jika perlu.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
  4. Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
  5. Curahkan ke atas kentang putar.
Ok selesai sudah..selamat mencuba dan selamat menjalani ibadah puasa :)

 
With L.O.V.E
<3<3MaMaDaM<3<3

Tuesday, July 24, 2012

. : Sydney : Menu Ramadhan Ke-4 : .

Salam ramadhan..

Berlalu dan terus berlalu..Ramadhan yg ke-4 selesai sudah..alhamdulillah syukur diberi kesihatan dan kekuatan utk menunaikan rukun Islam ini..apa menu kita hari ni??pusing punya pusing..ronda punya ronda..dok mencari resepi utk dijadikan juadah berbuka puasa..akhirnya berkenan dgn menu kakak syg KC Ella...IKAN DORY SWEET SOUR mmg berbaloi mencuba..mudah dan sedap :) mama mintak izini kongsi resepi di sini yer KC..moga mendapat keberkatan di bulan yg mulia ni buat KC dan keluargan..aminn


RESEPI IKAN DORY SWEET SOUR
Resepi Asal : KC Ella

Ikan Dory Goreng Tepung

Bahan - bahan :

  • Sekeping Fillet Ikan Dory (mama guna ikan ling)
  • Tepung Jagung
  • Garam
  • Minyak Masak
Cara - cara :
  • bersihkan isi ikan dory dan potong dadu sederhana besar dan gaul dgn garam secukupnya.
  • Sadurkan dengan tepung jagung
  • Panaskan minyak..setelah minyak betul2 panas masukkan ikan dory tadi dan goreng sehingga keemasan.
Sweet Sour Sauce
Bahan -bahan :
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Halia
  • Nenas,putik jagung,tomato,brokoli,cendawan butang,carrot,timun (dipotong ikut kesesuaian)
  • 1/2sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn air) 
  • Sedikit Sos Cili,Sos Tomato,Sos tiram (mama tmbh),Marple Syrup (mama tmbh)
  • Garam secukupnya
  • Perasa
Cara - cara :
  • Tumbuk bawang merah+putih+halia..dan tumis sehingga naik bau..
  • Masukkan Sos Cili+Tomato+Tiram+Marple Syrup dan biar mendidih..
  • Masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air td..kalo perlu tambah air dlm 1/2cwn..
  • Setelah mendidih masukkan sayur-sayuran yg dh siap dipotong..biarkan sebentar dan masukkan garam+perasa.siap..
Masukkan Ikan dory yg dh digoreng td ke dalam pinggan besar..dan curahkan sos sweet sour..sedia dihidang :)


With L.O.V.E <3<3MaMaDaM<3<3

. : Sydney : Menu Ramadhan Ketiga : .

Salam Ramadhan..

3hari dh berlalu..cepat sgt rasanya..semakin hari semakin jauh Ramadhan meninggalkan kita.."sesungguhnya beribadatlah kamu seperti kamu ingin mati esok hari" sempena bulan mulia ini mari kita sama2 menambah amal ibadah dan sedekah jariah semoga mendapat barakah(keberkatan)..

Saja je nak update blog mama ni dgn menu berbuka puasa..hehe mesti ramai yg akan search dgn keyword menu berbuka puasa :)jadi menu semalam ialah Sotong Goreng Tepung (request byen.hubbie), Paprik Udang (tekak mama) & Tom Yam Ayam+Lamb (untuk anak2)..mmg xpedas pun..masa bulan puasa ni perut kena jaga betul2 kalo terlebih mkn pedas silap2 haribulan terpaksa cuti puasa kan :)


 RESEPI PAPRIK UDANG
Resepi Asal : Hana's Family

Bahan-bahan
  • 500g udang segar
  • 4 ulas bwg merah - hiris bulat
  • 2 ulas bwg putih - dicincang
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik(mama guna yg dh siap kisar
  • beberapa helai daun limau purut
  • 2 biji buah tomato - dipotong 4
  • 5 biji cili padi - ditumbuk *hana ketuk jugak!(mama xletak)
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa
Cara-cara
  1. Panaskan kuali.
  2. Tumis bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis serta udang. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.
RESEPI SOTONG GORENG TEPUNG
Resepi Asal : MamAdaM

Bahan-bahan :
  • Sotong (dihiris sederhana)
  • Tepung kentucky
  • tepung jagung
  • 2biji telor (dikocok)
  • Sedikit garam dan lada hitam kisar 
  • Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara :
  •  Sadurkan sotong yg telah siap dibersih dan dipotong dengan tepung jagung.
  • kemudian celup kedalam telur yg telah dikocok dan di campur dgn lada hitam kisar dan garam secukup rasa.
  • Akhirnya baru disadur dgn tepung kentucky dan goreng dlm minyak yg panas dgn kaedah deepfry..
  • Angkat setelah nmpk tepung warna keemasan..



With L.O.V.E <3<3MaMaDaM<3<3

Sunday, July 22, 2012

. : Watermark Oh Watermark : .

Salam Ramadhan..

Menggigih dari smlm nak buat watermark design..dah buat satu tp cam xpuas hati..sbb buat dlm keadaan yg kelam-kabut..so selepas subuh pg ni mama pn try search and ideas baru..

Taraaaaaa...inilah hasilnye..simple n nice..sesuai la utk mak2 mcm mama ni..hehe nampak sejuk mata memandang bg mama la :)

notajejariruncing : aduhai anak2 ni..semua pakat bgn seawal subuh..xaman mama nk ngadap blog and fb..ok la uol mama nk start enjin buat kerja rumah plak..vrooomm..vroom...


With L.O.V.E <3<3MaMaDaM<3<3

. : Sausage Rolled Cheese & Pasta Sauce : .

Salam Ramadhan..

Satu Ramadhan dah pun berlalu..mari kita terus menunaikan rukun islam yg satu ini..moga mendapat barakah dari-Nya..aminn hurmm bila puasa mula la pening menu apa nk masak utk juadah berbuka..inilah nasib kami diperantauan..kalo sebelum2 ini mesti berlumba-lumba nak bersahur dan berbuka dikampung bersama keluarga tercinta :)  xpa disini pn masih ada suami dan anak2 yg sentiasa bersama..jadi pagi ini mama nak update resepi mudah tp sedap yg diminta oleh en.hubbie utk juadah berbuka..alahai senang betul selera suami mama ni..apa menunya???Sausage Rolled Cheese With Pasta sauce and side dish baked beans & salad telur mata kerbau..hehehe mmg menjilat jari kenyang sampai pagi :)



 . : Sausage Rolled Cheese & Pasta Sauce : .

Bahan-bahan :-
 ~~Sausage Rolled~~

1 Keping Pastry Puff size 10x10
4 batang sosej yg dicelur terlebih dahulu
Cheddar cheese
Kuning telur,blackpaper dan bijan (untuk glaze dan hiasan)

cara-cara :-
  •  Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 200c
  • Belah pastry kepada 4 bahagian
  • Taburkan cheddar cheese diatas pastry puff..sukatan ikut suka yer :)
  • Ambil 1 sosej letak di atas pastry puff yg dah ditabur cheese dan gulung..
  • Pukul sedikit kuning telur dan sapukan ke atas pastry puff yg dah digulung..kemudian tabur sedikit blackpaper dan bijan..
  • Bakar pada suhu 200c selama 20minit atau mengikut oven masing2 :) 
 

~~Pasta Sauce~~

1/2 botol pasta sauce (ikut citarasa masing2..mama guna yg traditional)
2 biji cendawan butang dihiris
1/2 kiub sayur

Cara-cara :-
  •  Campur semua dalam 1 periuk kecil dan didihkan :)

~~Salad telur mata kerbau~~

2biji telur digoreng mata kerbau garing2
Salad
Tomato cherry
Timun Jepun (zuccini)
Mayonis
Baked Beans (dipanaskan sebentar dgn microwave )

Cara-cara :
  •  Semua bahan diatas di potong kecil ikut kesesuaian anda didalam 1 bekas dan gaul dgn mayonis sehingga serata semua..
  • Sedia dihidang :)


With L.O.V.E
<3<3MaMaDaM<3<3

Saturday, July 21, 2012

. : Family : Selamat Hari Lahir Mama : .

Salam Ramadhan..

Entri ni khas buat myMama tersayang sempena hari lahir beliau yg ke-54..insan yg sgt2 mama rindui..insan yg sentiasa menjadi Idola mama..

Selamat Hari Lahir Mama <3<3 Mama, 

Aku menulis kerana aku rindu..
Rindukan pelukan hangat mu, 
Rindukan ciuman dipipi ku, 
Rindukan kata-kata sakti mu.. 

Mama, 
Mengimbau kenangan kita bersama, 
Mama ada disetiap langkah ku, 
Mama ada disetiap jatuh ku, 
Mama ada disetiap ketawa ku.. 

Mama, 
Insan pertama yg mengajar ku erti kasih, 
Mengajar ku betapa hebatnya kesabaran, 
Mendidik ku yang pengorbanan itu indah.. 
Mama Idola ku.. 

Mama, 
Jauh tidak pernah memisahkan kita, 
Dihati Mama tetap bersama, 
Setiap lafaz doa tak pernah lupa buat mama, 
Moga Mama sentiasa dibawah lindungan-Nya.. 

Mama, 
Jangan pernah merasa hilang, 
Kami sentiasa ada buat mama, 
Kami ingin jadi seperti mama, 
Yang sentiasa menjadi Lilin buat kami,
Moga diberi peluang berkhidmat buat mama, 

Khas buat mama kesayangan ku..

Dari anak mu, 
~~Siti Nattrah Alias~~

notajejariruncing : pertama kali menyambut hari lahir tanpa arwah abah..bertabahlah mama moga arwah abah tenang diSana..smlm nak update entri ni tapi xmampu kerana hari lahir mama jatuh pada tarikh yg sama arwah abah dihantar ke Hospital Selayang setahun yg lalu..dan 15hari sebelum pemergian arwah abah..org cakap suami isteri itu satu nyawa..jika pergi salah seorang umpama hilang la separuh nyawa..apapun hidup mesti diteruskan..banyakk' berdoa buat yg telah tiada itu lebih baik dari kita meratapi pemergiannya..kerana jodoh,ajal dan maut adalah ketentuan-Nya..