Followers

Saturday, February 25, 2012

. : Toys : .

Bosan mate xleh nk lelap..belek2 piccas dlm ipong..rase cam nk update psl toys ank2...sebenarnya mama xpenah beli pn toys sejak pindah ke sydney..almaklum la rumah ni comel tp apakan daya kalo dh rumah ada ank2 mesti wajib ada toys kn..

Ini kebetulan ada rakan en.hubbie di sini buat bezday party ank2nya..ada yg join lg..jd ada 3org la bezday boy n gurl ;) mama mls nk ikut beli hadiah bkn apa nnt mesti en.hubbie kena pow ngn ank2..ternyata benar..toys murah je..dpt la belikan dorg microwave,coffee maker n toaster..total cost 13aud bersamaan rm39++..murah kn..

Adam Yusuf sebenarnya nk set pizza tp mama xbg..bkn apa benda kecik2 nnt besepah pastu hlg..rugi je..tp kesian pulak bila xbeli..xpe nnt kita beli kalo pegi kmart lg yer ;)


Friday, February 24, 2012

. : Jemput-jemput Pisang : .

Bila bangun pagi dh lmbt..ni lah sarapan paling sng nk sediakan..tu pn kena komplen ngn Adam Yusuf sbb jemput2 mama comel2..Adam Yusuf nak "cekodok penyek"..huhu ok la xdpt nk cerita pnjg2..mandi dan solat pn belum lg ni..jom intai resepi yg simple-dimple ni :)

RESEPI JEMPUT-JEMPUT PISANG
Resepi Asal : mamAdam

 

Bahan - bahan :-

2biji pisang sederhana besar (nk sedap letak lebih)
1 1/4 cwn tepung gandum
2 1/2 TBSP gula pasir
Secubit garam
1 TSP baking powder
Air/Santan secukupnya (nk keras letak la ckit tp kalo suka lembik2 letak la lebih)
Minyak masak

Cara - cara :-
  • Lecek pisang sampai hancur..masukk' tepung gandum, gula pasir, baking powder dan garam..gaul hingga sebati..
  • Masukk' air/santan dan gaulkan sehingga mendapat kelikatan yg anda ingini..
  • Panaskan minyak dalam kuali..biar betul2 panas baru jemput-jemputkan adunan tepung tadi..tujan supaya minyak tidak meresap kedalam tepung terlalu byk :)
  • Sedap dimakan panas-panas bersama air kopi :)

Tuesday, February 21, 2012

. : Blended Butter Cake : .



Aduhaiii tekak mama dah mula mengidam nk mkn kek pulak..tp mood tak berapa nk ada..so apa yg perlu mama buat ialah survey resepi kek yg paling simple,mudah & sedap :) akhirnya teringat kek dari blog CMG Dapur Tanpa Sempadan iaitu Blanded Butter Cake..mudah je hanya mengguna mesin pengisar..mmg sesuai utk hari2 mls mama ni..

Bagi mama kek ni agak manis..tp kalo kurangkan gula mmg sedap sgt2..mama x berhenti mkn kek ni..adoiii sgt bahaya tu..huhu apepun jom kita tgk resepi..mohon izin kongsi yer CMG Dapur Tanpa Sempadan

 

RESEPI BLANDED  MARBLE BUTTER CAKE
Resepi Asal : Blog Mas

BAHAN-BAHANNYA :-

125 gram mentega, cair dan sejukkan
160 ml susu segar, disejukkan
2 biji telur gread A
3/4 cawan gula halus
1 1/4 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour) diayak
1 camca teh paste pandan(hijau)
3/4 camca teh coklat emulco (mama xletak)
pewarna kuning telur & pink
1/2 camca teh esen vanilla
Secubit garam



CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan oven pada suhu 160C, sediakan acuan kegemaran, jika acuan bulat atau 4 segi, lenser dengan sedikit mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
  2. Dalam alat pengisar atau blender, satukan telur, gula, susu segar sejuk, mentega cari dan kisar hingga semua larut dan gula hancur. Tuang dalam satu bekas. Masukkan tepung naik sendiri yang telah diayak tadi, kacau hingga rata dan tidak berbintil2.
  3. Bagi pada 3 bahagian sama banyak, satu letak pandan paste(hijau), dan 2 lagi letak pewarna kuning telur & pink dan esen vanilla, kacau rata. Sendukkan dalam acuan secara berselang seli antara hijau,kuning telur & pink .
  4. Buat hingga siap dan bakar selama 50 - 60 minit, atau hingga masak. Bila masak, sejukkan sebentar dan terbalikkan atas redai, biar kek sejuk. Boleh ayak sedikit gula aising sebelum dihidangkan....

Saturday, February 18, 2012

. : Raspberry Custard Puff : .




Untuk mengubat hati yg terluka maka terhasil la Raspberry Custard Puff...family sgt2 suka puff yg comel lotey ni..just a bite size :) sgt simple n mudah..sesuai sgt utk dijadikan hidangan minum petang atau majlis koktail :)








RESEPI RASPBERRY CUSTARD PUFF
Resepi Asal : CMG Dapur Tanpa Sempadan
Sumber : Kak Lily Talib aka UmmiAkid

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 keping puff pastry jenama PAMPAS, saiz 8 inci x 8 inci
Custard secukupnya, boleh rujuk sini...
Raspberry filling secukupnya
Telur untuk disapu atas pastry (mama langsung terlupa nak letak)
Sedikit snow powder @ gula aising
Fresh Blueberry secukupnya




 

BAHAN KRIM KASTARD :-)

200 ml susu sejat "ideal" (mama guna susu segar)
2 kuning telur
30 gram gula halus
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam







 CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambik sekeping puff pastry, potong 4 dan potong 4 lagi setiap satu bahagian..dan anda akn dpt jumlah 16keping kecil..ambil satu bahagian, potong seperti dalam gambar, kemudian lipat seperti ditunjukkan hingga menjadi bentuk kipas. Susun dalam dulang pembakar, buat kaedah sama untuk selebihnya. Sapu telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 - 20 minit, dan jika oven ada ada fungi kipas, boleh "on" kan. Bila masak, sejukkan atas jaringan .
  2. Isi custard tadi dalam piping beg, paip kan ditengah2 pastry tadi, sudukan sedikit raspberry filling atasnya dan tambah fresh bluerry. Buat hingga siap, ayak sedikit snow powder atau gula aising atas setiap pastry tadi....Boleh hidang kann....


. : Eclair Gundah Gulana : .

Sekali gagal bukan beerti gagal selamanya..begitu la percubaan mama kali ni..salah perkiraan barangkali..dari 1 ke 1 kesilapan tenikal mama lakukan ditambah dgn miscomunication menjadikan keadaan bertambah teruk..akan tetapi mama tetap nk berkongsi resepi ini dalam diari maya mama..sbg bahan bukti mama dah mencubanya :) (kesalahan dtg dari mama bukan kerana resepi) 

 RESEPI ECLAIR
Resepi Asal : Arin Oshin

Pastri :-

250gm air
100gm mentega
200gm tepung gandum
6 biji telur
1 sudu kecil esen vanila

- didihkan air..masukkan mentega & esen vanila
- perlahankan api & masukkan tepung yg di ayak sedikit demi sedikit.
- kacau dgn senduk kayu hingga pekat menjadi doh
- tunggu sampai doh agak sejuk,baru masukkan telur sebijik demi sebijik dgn putar menggunakan mixer smpai berkrim.
- masukkan ke dalam nozzle & picit mengikut citarasa individu
 - alas dulang dgn aluminium foil & di sapu dgn mentega sedikit supaya  tidak melekat..
- suhu ialah 180C - 25minit @ agk kekuningan..




Cream Custard :-

250gm susu segar
45gm gula caster
2 biji kuning telur
30gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanila

- didihkan susu,gula & esen vanila
- campurkan kuning telur dgn tepung jagung (letak sdikit air / 1 sudu kecil) . Kacau hingga sebati.
- masukkan ke dalam susu yg mendidih tadi...


 


Mama telah mencuba resepi cream custard dr dapur CMG Dapur Tanpa Sempadan :)

Krim Kastard :-

200 ml susu sejat "ideal" (mama guna susu segar)
2 kuning telur
30 gram gula halus
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

Cara - cara :-

Satukan semua bahan2 untuk kastard kecuali esen vanilla, kacau dengan whisk hingga sebati. Jerang atas api kecil sambil dikacau perlahan tanpa henti sehingga pekat, matikan api, masukkan esen vanilla dan kacau rata. Tutup periuk dan ketepikan.



. : Ainul Jannah 7mos++ : .

Alhamdulillah syukur mama kepada Allah SWT yg mengurniakan mama seorg puteri yg comel ini..penyeri hidup mama setiap hari <3<3..pejam celik pejam celik lagi 3hari Ainul Jannah akn genap 8bulan..lama sgt rasanya mama xupdate perkembangan terbaru Ainul Jannah kan..so kali ni marathon mama update skill2 yg Ainul Jannah dh pandai :)

Perkembangan Ainul Jannah 7mos++ :-
  • Berat : 8.75kg 
  • Tinggi : 66cm 
  •  selesai suntikan utk 6mos
  • Alhamdulillah ujian solid food berjaya..tiada alahan & selera makan yg baik
  • Gigi pertama dh tumbuh pada 15.02.2012
  • Masih meneruskan misi Degree In BF dgn jayanya :)
  • Meniarap dgn sempurna
  • Merangkak dgn sempurna
  • In progress utk duduk dgn stabil..mayb dlm 70-80%
  • Dah blh bediri dgn bergantung pd sesuatu dan mula utk bertatih
  • Alhamdulillah 1st word "mama" and continue bubbling..
  • Dh pandai wave hand bila mama sebut tata or bye2..
  • Seorang baby yg sgt2 gila gadget..pantang nmpk ihone,ipod,ipad &seangkatan dgnnya :)
Hobi :-
  • Suka mengutip
  • Pantang nmpk mama kena ngs..walaupun nmpk sgt ngs tipu2..
  • Suka sgt bunyi vakum..pantang bunyi vakum kompem tdo..huhu
  • Suka tido lps mkn..

Syukur sgt Ainul Jannah ni seorg yg murah rezeki..kenapa???kalo sahabat2 mama nk tau semua baju2 dlm gmbr kecuali gmbr yg jannah naik walker adalah hadiah dr sahabat2 mama..kebanyakan barang kegunaan jannah juga pemberian sahabat2 mama..mcm playpan,walker,bouncer,stroller(aqil) semua pemberian org kecuali highchair & stoller(jannah) ayh belikan :) soft toys juga hadiah sahabat mama..hehehe bkn la mama xnk belikan..br je cadang nk beli dh org beri..nk buat camna rezeki Allah dh tentukan..dan mama bkn la seorg yg cerewet memandang pada jenama n harga..cukup sekadar masih elok n selamat utk digunakan..itu sudah cukup bg mama :) dan sudah menjadi adat disini begitu :D


Apapun mama sentiasa berdoa semoga Ainul Jannah serta Adam Yusuf & Aqil Hanafi dikurniakan hati yg bersih,membesar dgn sihat & bijak,menjadi ank yg soleh & solehah,taat pada Allah SWt & mama ayah..dan sentiasa mengutamakan keluarga walau dlm apa jua keadaan..aminnn mama nak ank2 mama tau yg mama sayang kalian lebih dr nyawa mama sendiri..mama halalkan setiap titis air susu mama yg kalian teguk dan mama maafkan setiap air mata mama yg menitis utk kalian...

Wednesday, February 15, 2012

. : Februari "11" 2012 : .


video
Happy birthday song from Adam Yusuf & Aqil Hanafi for AYAH :)

Februari "11" 2012

Genap sudah umur ayah 35thn..
tahun ni kita  sambut b'5 je..
Jauh dibumi Kanggaroo :)

ucapan dari mama utk hari lahir ayah :)






Heart Shape Pavlova 
With Luvre MaMa
 





 


 




Homemade EggPlant Pizza
With Luvre MaMa








 





Muffin Orange & CC Frosting
With Luvre MaMa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Our Priceless Present <3<3  
Adam Yusuf,Aqil Hanafi & Ainul Jannah


 
Klik Here for da full entri :)
 
Small Celebration tp birthday boy kena belanja diri sendiri la nmpknya..hehe
Kali ni Ayh pilih Restoran "It's Time For Thai"
Mmg restoran yg best :) service tiptop..food sedap..environment mmg nice n warm je.

Here the menu's

Chicken Satay
Lamb With Cashew nut
Sup Ekor
Tomyam Seafood

Begitu la kami meraikan Hari Istimewa buat AYAH :) kenangan yg sgt2 indah....


. : Custard Tea Cake : .


Alhamdulillah tercapai jgk salah satu resepi dlm senarai resepi yg wajib dicuba mama iaitu Custard Tea Cake yg mama ambil dari dapur Kak Tina Othman dan blognya Cerita Tina ...sebenarnya dah lama mama mengintai resepi ni yg resepi asalnya adalah dari blogger terkenal dlm dunia masakan Cik Mat Gebu dan blognya Dapur Tanpa Sempadan..lepas tu dicuba pulak oleh geng Jom Kongsi-kongsi Resepi Kak Lily Talib aka UmmiAkid :) makin membuak2 la perasaan nk mencuba..dan smlm adalah hari penentuan..tdk blh tdk mesti cuba..hehe

 
  


 Penilaian mama setelah mencuba kek ni :-
  • Belum makan tp teruja sgt bau yg mmg tangkap leleh..ala2 bau butterscocth..
  • Kek ini agak kering n bederai tp seimbang dgn krim kastard ditengahnya yg lemak n cair didalam mulut bila mkn (lg byk letak krim kastard lg syokkk)




RESEPI CUSTARD TEA CAKE
Resepi Asal : CMG Dapur Tanpa Sempadan
Sumber : Kak Tina Othman @ Cerita Tina 

Bahan kek :-
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan tepung naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
 
Bahan Custard:-
1 camca besar tepung custard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar
15 gram mentega - (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla


 
Cara membuatnya :-

UNTUK KASTARD :-
  1. Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla.
  2. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat.
  3. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan. 
  • Adunan custard ni tina buat double jadi dapatlah letak banyak, barulah syok (mama pun buat double)
UNTUK KEK :-
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci - (Mama guna Muffin cup)
  2. Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang.
  3. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
  4. Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
  • mama menggunakan teknik seperti membentuk cream puff dgn mencelupk' jari kedalam air dan meratakan adunan supaya bila kek sudah masak ia tidak comot dan naik sekata :)  
  • Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!

Tuesday, February 14, 2012

. : Muffin Orange With Cream Cheese Frosting : .




 Nyum..nyum..macam terasa2 lagi cream cheese tu melted dlm mulut..huhu one of en.hubbie feberet..so mama buat la utk bezday boy :) mmg dh byk kali buat..resepi yg simple n yummy...diambil dari dapur Hana's Family.. tapi kali ada sedikit kelainan mama gandingkan dengan cream cheese frosting..resepi dari adik ku sayang Arin Oshin <3 tq darling sbb sudi berkongsi macam2 ilmu masakan n baking dgn akk..en.hubbie puji sedap topping tu xmanis sgt :)

okey jom kita layan resepinya pulak :D







RESEPI MUFFIN OREN
Resepi Asal : Yani Myresipi
Sumber : Hana's Family

Bahan-bahan
  • 90g butter
  • 70g gula halus
  • 1 biji telur
  • 40ml jus oren
  • sedikit vanila esen
  • 110g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil parutan kulit oren 


Cara-cara
  1. Pukul butter sehingga lembut. Kemudian masukkan gula,pukul sehingga putih.
  2. Masukkan telur sikit demi sedikit. Pukul sehingga semuanya sebati.(sebelum masukkan telur ke dalam adunan,pukul dulu sikit telur tu dengan garfu. Tak perlu kembang). Kemudian masukkan esen vanila. Pukul lagi sehingga sekata.
  3. Masukkan pula tepung yg telah diayak dengan baking powder ke dalam no.2 sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali berselang seli dgn jus oren sambil di kacau. (tepung-jus-tepung-jus-tepung)
  4. Masukkan parutan kulit oren dan kacau sehingga sebati.
  5. Isikan cup muffin. Bakar selama 25-30minit dengan suhu 180C.
  6. Sedap makan panas2!
tips : jangan terlebih putar adunan muffin ini atau apa2 adunan kek..kalau tidak hasilnya akn jadi berderai n kering :)


Resepi Cream Cheese Frosting
Resepi Asal : Arin Oshin

Bahan - bahan :

200gm creamcheese
100gm butter
70gm gula icing

Cara - cara :

Satukan kesemua bahan diatas kedalam mixer bowl dah putar hingga adunan nampak gebu dan berkrim :)
as simple as that..but the taste is superb :)

. : Homemade Pizza Dough : .

Sebenarnya kan dah banyak kali mama buat homemade pizza blh tgk disini & disini..tp kali ni lebih istimewa...nk tau kenapa??sbb kali ni 100% air tangan mama..alhamdulillah tercapai jugak hajat nk buat pizza base sendiri..kalo selalu buat blh tumbuh muscle tgn mama menguli secara manual doh pizza..huhuk kali ni nk kongsi resepi pizza doh je..kalau pizza topping tu boleh ikut citarasa sendiri..yg penting 2element penting mesti ada iaitu keju dan tomato paste..kali ni agak istimewa sbb mama guna Pizza Plus Cheese iaitu gabungan cheddar,parmesan & mozzarella :)


Resepi Pizza Dough
(2medium pizza bases (serves 4))
Resepi Asal : mamAdam

Bahan - bahan :

3cups tepung gandum
2tsp instant yeast
2tsp garam
1cup air suam
3tbsp olive oil


Cara-cara :
  1. Masukkan tepung gandum,instant yeast & garam kedalam satu bekas mengguli dan gaul serata.Campurkan air suam dan olive oil dan uli dgn tgn dlm 7-10minit sehingga menjadi doh dan lembut.
  2. Rehat kan doh selama 30minit didalm bekas yg ditutup dgn plasticwrap atau kain lembab.setelah doh naik 1.5kali ganda uli sekali lg utk mengeluarkan udara dlm doh..
  3. Bahagikan doh kepada 2..dan blh digelek menjadi bentuk pizza base..dan bakar dgn suhu 180c selama 25minit mengikut ketebalan doh.

. : Heart Shape Pavlova : .

Salam semua...lama betul xbersiaran..byk yg nk diupdate..tp masa sgt2 la cemburu dgn mama..tp hari mama gagahkan jgk m'post en3..

Masih dalam mood jiwang2..hehe sempena hari lahir insan tersayang aka en.hubbie..bab tu nnt mama update..tgh edit gmbr yg xseberapa..huhu so resepi kali ialah "Heart Shape Pavlova"..mestilah love2 utk en.hubbie kn..punya la lama mama peram resepi..mama sebenarnya xtahu pn apa itu pavlova?? yg memperkenalkan mama pada nama PAVLOVA ialah shbt karib mama Azila Asfar..dari situ mama mula search di internet resepi2 pavlova..mama dpt info dr byk sumber..sahabat2 blogger masakan,youtube n google :) dan akhirnya mama mencuba resepi dr blog masakan terkenal RIMA FROM SINGAPORE
selain itu mama pun ada merujuk beberapa lagi blog masakan iaitu Kak Azlita Masam Manis dan MamaFami Spice & Splendour... xlupa juga blog terkenal CMG Dapur Tanpa Sempadan :) teruja kan...harap sedikit sebanyak info ini dpt memberi panduan pada sahabat2 mama yg ingin mencuba :) okey jom kita intai resepi...

Resepi Heart Shape Pavlova
Rsepi Asal : RIMA FROM SINGAPORE

bahan-bahan
150ml putih telur (lebih kurang 4 biji telur)
1 cawan (220g) gula kastor
2 sudu besar tepung jagung, diayak
2 sudu kecil cuka putih (food vinegar)
1/2 sudu teh ekstrak vanila
Whipped cream (mama guna yg readymade)
Fresh strawberry,kiwi,blueberry & orange (dipotong kecil mengikut kesesuaian) 
  1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak, buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul(mama gaul guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang atau jenis bulat pun boleh...(sila rujuk ke blog CMG disini). Paipkan bulatan mengikut saiz pada lukisan dikertas minyak tadi, kemudian paipkan sekelilingnya seperti dalam gambar. Lakukan sekali lagi seperti. Buat sama untuk baki adunan.
  3. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipped cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera..
 Pada yg masih keliru blh tonton youtube dibwah pavlova demonstration from joyofbaking :)


Tuesday, February 7, 2012

. : Family Fishing @ Sans Souci : .

Kali ni mama nk update aktiviti keluarga pulak..dh lama rasanya xupdate pasal keluarga kn..asik2 resepi je..kali ni mama dh teperangkap ngn en.hubbie..akibat asik ajk kuar xmo je..last2 en.hubbie ajak p shopping di Eastgarden Westfield then terus ke Sans Souci utk beriadah..punya la suka ank2 mama..dpt lepas gian memancing walaupun xdapat ikan..kawasan sesuai utk berkelah,memancing..selian tu ada taman mainan utk kanak2..so dh pnt tggu ikan blh pegi main kat taman..lagipun selamat sikit sbb tepi lautnya ada tebing.. 

Jom layan cheritera bergambar la pulak kali ni yer :)


My hesem boy Aqil Hanafi..jamboo x ngn cerminmata hitam n joran pink lg tu..hehehe bdk ni sgt2 la pelik..org mancing kat laun tp Aqil Hanfi mancing kat darat..huhu bantai la janji Aqil Hanfi seronok :)

My abg macho Adam Yusuf :) dh lama xdpt joran tgk la gaya Adam Yusuf..gaya mesti lebat walaupun dpt ikan bsr 3jari je..haha ni mmg ank ayh sbb menurun hobi yg turun-temurun..huhu

Mama with anak dara mama Ainul Jannah :)
En.hubbie with our heroes :)


Boring jom main taman dulu :) Spiderman in action..
BIG momma with Ainul Jannah & Adam yusuf..