Followers

Saturday, February 18, 2012

. : Raspberry Custard Puff : .




Untuk mengubat hati yg terluka maka terhasil la Raspberry Custard Puff...family sgt2 suka puff yg comel lotey ni..just a bite size :) sgt simple n mudah..sesuai sgt utk dijadikan hidangan minum petang atau majlis koktail :)








RESEPI RASPBERRY CUSTARD PUFF
Resepi Asal : CMG Dapur Tanpa Sempadan
Sumber : Kak Lily Talib aka UmmiAkid

BAHAN-BAHANNYA :-)

1 keping puff pastry jenama PAMPAS, saiz 8 inci x 8 inci
Custard secukupnya, boleh rujuk sini...
Raspberry filling secukupnya
Telur untuk disapu atas pastry (mama langsung terlupa nak letak)
Sedikit snow powder @ gula aising
Fresh Blueberry secukupnya




 

BAHAN KRIM KASTARD :-)

200 ml susu sejat "ideal" (mama guna susu segar)
2 kuning telur
30 gram gula halus
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam







 CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ambik sekeping puff pastry, potong 4 dan potong 4 lagi setiap satu bahagian..dan anda akn dpt jumlah 16keping kecil..ambil satu bahagian, potong seperti dalam gambar, kemudian lipat seperti ditunjukkan hingga menjadi bentuk kipas. Susun dalam dulang pembakar, buat kaedah sama untuk selebihnya. Sapu telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 - 20 minit, dan jika oven ada ada fungi kipas, boleh "on" kan. Bila masak, sejukkan atas jaringan .
  2. Isi custard tadi dalam piping beg, paip kan ditengah2 pastry tadi, sudukan sedikit raspberry filling atasnya dan tambah fresh bluerry. Buat hingga siap, ayak sedikit snow powder atau gula aising atas setiap pastry tadi....Boleh hidang kann....


2 comments:

  1. Comeynya...ada blueberry fresh lagi. mantopp!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sifu :) mmg sedapkan..adam dok request lg ni..cni blueberry murah kak tp pisang mahal bebenor..tu jrg2 buat resepi gune pisang..hehehe

      Delete