Followers

Friday, March 30, 2012

. : Blue Mountains Trip : Fridge Magnet : .

Sambungan keenam Blue Mountains Trip..

Ok last entri utk short trip kali ni..so kali ni short entri jugak utk penutupnya :) mmg kewajipan kami bila pegi mana2 mesti nk carik FM..lg pn kami ni bkn selalu bejalan..ada la 2-3 FM kat umah di DC..so kat sini pn nk kumpul jgk nk bwk blk lekat kat fridge mama :)

Fridge Magnet Scenic Skyway & The Three Sisters Katoomba

Price 5.50aud (RM17.5303)

Price 4.95aud (RM15.7772)

1.00 AUD = 3.18610 MYR
Australian Dollar   Malaysian Ringgit
1 AUD = 3.18610 MYR   1 MYR = 0.313864 AUD                                          

. : Workstation Mama : .

Salam semua...

Entri kali ni mama terpanggil nak story camne la agaknya mama online setiap hari kn???dapat idea ni gara b'chatting ngn Mama Malikha di fb beberapa hari yg lps :) ditekankan bahawasanya ini bukanlah entri utk menunjuk atau riak dgn harta dunia yer..niat mama sekadar nk berkongsi ilmu yg xseberape ni..semoga ada yg blh menmanfaatkannya :) Ok jom kita ke ALAM DIGITAL sekejap...

Kenapa mama perlu sambung lappy ke TV??sebabnya siaran tv kt aussie so boring...mama nk tgk citer melayu gak..nk tgk citer melayu kene online..ade FB TV , Kandangan-TV , Raacuun (ni kene bayor &10 sebulan) , Movienet.blogspot (movie omputih) , AstroPrima n yg feberet mama skang tgk citer KOREA kat KimchiDrama kalo tgk kt lappy skrin kecik xpuas..so en.hubbie smbg la lappy ke tv..sebenarnya bab2 installation ni bkn mama yg buat..idok ler teman tau yer..ni kita serah pd yg pakar my mr.gadget aka en.hubbie..huhu mama ni tau siap n pki je..

Ini adalah workstation mama aka tmpt lepak setiap hari kn :)
Disini la mama akan tonton TV,online fb,blogwalking dan seangkatan dgnnya..

My Boss sgt baik hati sbb tu mama dpt skrin yg paling besor..
Akan tetapi makin rabun ler mate mokcik ni nnt..huhu

Ni pulak wireless keyboard n pasangannya wireless maouse tp lupe nk snap :)
nape wireless?? sbb bos mama ckp kalo kat dapur pn blh buat keje..
hangkut ler skali keyboard ni ke dapur..huhu

Ini adalah HDM1 cable (kaler hitam) yg mama guna utk connect Ipad,iphone or ipod to the TV
Kalo mama nk tgk TONTON kene guna ipad sbb kat lappy xblh masuk..

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) is a compact audio/video interface for transferring encrypted uncompressed digital audio/video data from a HDMI-compliant device ("the source" or "input") to a compatible digital audio device, computer monitor, video projector, and digital television.[1] A digital audio/video source for HDMI can include a HDMI-compliant set-top box, DVD player, HD DVD player, Blu-ray Disc player, AVCHD camcorder, personal computer (PCs), video game console (such as the PlayStation 3, Xbox 360 and the Wii U), AV receiver, tablet computer, and mobile phone.[1] HDMI is a digital alternative to consumer analog standards, such as radio frequency (RF) coaxial cable, composite video, S-Video, SCART, component video, D-Terminal, or VGA (also called D-sub or DE-15F).
There are a number of HDMI-standard cable connectors available, each of which can be used for any uncompressed TV or PC video format, including standard, enhanced, high definition and 3D video signals; up to 8 channels of compressed or uncompressed digital audio; a CEC (Consumer Electronics Control) connection; and an Ethernet data connection. HDMI implements the EIA/CEA-861 standards, which define video formats and waveforms, transport of compressed, uncompressed, and LPCM audio, auxiliary data, and implementations of the VESA EDID.[2][3]
The CEC allows HDMI devices to control each other when necessary and allows the user to operate multiple devices with one remote control handset.[4] Because HDMI is electrically compatible with the CEA-861 signals used by digital visual interface (DVI), no signal conversion is necessary, nor is there a loss of video quality when a DVI-to-HDMI adapter is used (but in practice, few HDMI implementations support all the signals required for dual-link DVI).[5] As an uncompressed CEA-861 connection, HDMI is independent of the various digital television standards used by individual devices, such as ATSC and DVB, as these are encapsulations of compressed MPEG video streams (which can be decoded and output as an uncompressed video stream on HDMI).

Ini adalah VGA Connector
Kegunaannya utk connect lappy to the TV..

A Video Graphics Array (VGA) connector is a three-row 15-pin DE-15 connector. The 15-pin VGA connector is found on many video cards, computer monitors, and some high definition television sets. On laptop computers or other small devices, a mini-VGA port is sometimes used in place of the full-sized VGA connector.
DE-15 is also conventionally called RGB connector, D-sub 15, mini sub D15, mini D15, DB-15, HDB-15, HD-15 or HD15 (High Density, to distinguish it from the older and less flexible DE-9 connector used on some older VGA cards, which has the same shell size but only two rows of pins).
VGA connectors and cables carry analog component RGBHV (red, green, blue, horizontal sync, vertical sync) video signals, and VESA Display Data Channel (VESA DDC) data. In the original version of DE-15 pinout, one pin was keyed and 4 pins carried Monitor ID bits which were rarely used; VESA DDC redefined some of these pins and replaced the key pin with +5 V DC power supply.


Ni pulak kekasih hati mama..
hari2 mesti mau dating sama ini en.lappy n abe ipad..huhu

Ni pulak pilihan input kt tv mama..

Ok abis ler pembelajaran kita mlm ni..hehe nnt kalo de info terbaru mama kongsi lg yer :)

. : Blue Mountains Trip : Wentworth Falls Picnic Area : .


Sambungan kelima Blue Mountains Trip..

Wahh punye la byk entri psl trip ni padahal pegi sehari je..hehe setelah puas menronda n mencuba semua tarikan di Scenic World..perut pn dh berkeroncong..mane xnye dh pukul 2pm..mentang2 la cuaca redup n sejuk je xsedar dh ptg..so ank2 pn dh penat n lapar harus la carik tempat untuk PICNIC..kenape xpegi je kat restoran or kedai mkn..haaa ni mama nk bgtau..sejak dok sydney ni nk pegi jalan kemane pn wajib bwk bekal..sbb kat sini ssh nk cari kedai yg jual mknn halal..ada tp xbyk..so utk safety baik bwk mknn dr rumah..menu hari tu simple je..just nasi putih berlaukk' sup sayur n ayam masak kicap sojukkkk..huhu yelah cuaca sejuk lauk pn sejuk la..huhu yg kelakarnye typical malay mcm kami ni bila nk ber'picnic' mesti carik tmpt bwh pokok n redup..kalo tgk mat n minah saleh dorg mesti dok tgh pns..skali mkn nasi tgn dh menggigil sejuk..lps mkn trs tarik tikar ke tgh pns..nyamannnn :)





Tempat kami ber'PICNIC' ni namanye Wentworth Falls Picnic Area..kat cni ada air terjun cantik sgt...tp xde ler dpt berkelah kat tepi sungai betul..bkn mcm kat msia..huhu kalo nk tgk air terjun tu kena naik Scenic Skyway..mmg cantik nmpk dr atas..


Wentworth Falls is one of the most beautiful towns within the Blue Mountains offering possibly the most spectacular bushwalks and views. Originally called ‘Weatherboard’ after the ‘Weatherboard Hut’ built in 1814, one year later the town was named ‘Jamison’s Valley’ by Governor Macquarie. In July 1867 the historic first railway journey in the Blue Mountains left Penrith station and travelled through to Weatherboard Station where the train terminated. It wasn’t until 1879 that the name was changed to Wentworth Falls in honour of William Charles Wentworth, one of the three famous explorers. When travelling from Bullaburra to Wentworth Falls you ascend Boddington Hill.

Thursday, March 29, 2012

. : 14hb Mac 1954 : .

Hanya tinggal kenangan..apepun mama tetap nk ucapkan Selamat Hari Lahir ABAH yg ke-58 kalo ABAH masih ada lg..Al-Fatihah..

14hb Mac 2012 genap la usia ABAH 58thn dan 15hb Mac 2012 genap la 7bln usia ABAH meninggalk' kami..rasa macam xpercaya tp itulah kenyataan..ABAH pergi akibat barah hati tahap 4..penyakit yg ABAH dh lama tahu tp disorokk' dari kami semua..

Hari pertama ramadhan kami thn 2011 mmg menguji kami sekeluarga..
ABAH sakit bermula dgn cirit-birit shj..kemudian separuh koma akibat kurang gula..
Terus dihantar ke Hospital Besar Selayang..
Makin hari makin menurun tahap kesihatan ABAH..
Genap 15 ramadhan ABAH pergi menghadap Illahi...

Sepatutnya 14hb Ogos 2011 kami sekeluarga akn berangkat ke Sydney,Australia..
Tapi Allah punya perancangan lain buat kami..
Dan mama bersyukur sgt2 sbb kami tunda penerbangan dan berada disisi ABAH hingga akhir nafas arwah..

Buat Arwah ABAH..
Tiada yg mampu kakak buat hanya menadah tangan berdoa moga ABAH aman disisi-Nya..
Rindu yg teramat rindu pada ABAH..
namun kakak redha Allah lebih sygk' ABAH..
 
 Dalam kenangan..

 Senyuman yg dirindui..

 Masa ni ABAH masih berisi...

Pic ni seminggu sebelum ABAH masuk hospital dan 3minggu sebelum pemergian ABAH..


. : Blue Mountains Trip : Scenic Cableway : .

Sambungan keempat Blue Mountains Trip..

Ok it's time to climb up the mountains back :) and now we ride The Scenic Cableway..si budak pengayat Adam Yusuf suke bikin malu dok terjerit2 takut..huhu mmg takut tinggi bdk ni dr kecil lg..dlm cable car xbyk gmbr sbb padat ngn org..just ada 2-3 pic pemandangan sekeliling yg mmg catik menghijau :)

 Adam Yusuf Budak Gayat

 Cablecar Station view from above

 Thne Three Sisters

 The Orphan Rock close-up
Dengar citer dulu pelancong blh climb up kat situ..
Mayb atas dasar keselamatan pihak pentadbir dh tutup kwsn tu..
Mama tgk dr jauh pn dh seram nk mendaki naik tepi2 bukit tu..