Followers

Thursday, May 31, 2012

. : Onde-Onde @ Kuih Bom : .

Salam dan selamat pagi semua :)

Bersiaran dipagi hari..refreshing!!!! hari ni mama nk update entri resepi..nk tau resepi apa???ni la dia tekak org puasa mengidam nk mkn..iaitu Kuih Onde-onde (panggilan di negeri Johor) atau lebih kita kenal dgn nama Kuih Bom  sumber resepi adalah dari Sweet n Spicy From The Baking Studio :) terima kasih buat Tuan Resepi atas perkongsian ilmu ni..moga lebih diberkati ilmunya dan dimurahkan rezeki buat tuannya..aminn

Sebenarnya ini bukan la kuih tradisional kegemaran mama..seriusss dr kecil mama mmg xgemar mkn kuih ni..lagi2 yg inti kelapa manis tu..tp sejak mengandungkan anak pertama Adam Yusuf mama asyik la mengidam nk mkn kuih ni..tp masa tu mama masih bekerja ngn Shandos Ent. yg pejabatnya hanyalah bersebelahan dgn Pasar Tani KKB :) mmg xda masalah utk mama cari..hehe tp sejak dah pindah ke Sydney mana la dpt nk merasa kuih2 melayu tradisional jikalau bkn dr air tangan sendiri kn..huhu terpaksa la mama mencemar duli buat kuih bom ni sendiri..aduhhh ayat xboleh tahan..hihi apapun cubaan pertama xmengecewakan..tapi sgt2 nk tau tip macam mana nk letak inti lebih tp tepung xbocor??alahai korg faham xsoalan ni..huhu

Kuih ni mmg bkn kegemaran keluarga mama..jd mama terpaksa la mkn sorg2..yg ank2 pulak gigit2 skit pastu pas kat mama ambil yg lain..nk marah kesian..tp xmarah membazir pulak..memazir ke??Lori majlis pembandaran ni yg abis kan..sapa lg kalo bkn mama..huhu ish kan dh melalut je..hehehe jom kita intai resepinya :)


Onde-onde aka Kuih Bom Resepi Asal : Sweet n Spicy From The Baking Studio
Sumber : Myresipi

Bahan -bahan :
(untuk doh)
200 gm tepung pulut
50 gm tepung gandum
25 gm gula
1/2 cawan santan
1/2 sudu teh garam
air secukupnya
bijan secukupnya

(untuk inti kelapa manis)
setengah biji-kelapa putih
10 sudu-gula merah/gula perang
7 sudu-gula
1 helai-daun pandan
1 sudu-tepung gandum(untuk melekat inti supaya xberderai) 
 
Cara-cara :
 
Untuk buat inti:- 1.masukkan setengah cawan air kedalam kuali bersama gula merah,daun pandan..apabila air gula merah sudah mendidih,msukkn kelapa dan gula..biarkn mendidih sampai air agak2 kering,msukkn 1 sudu tepung gandum.kacau hingga betul2 kering&tidak berair.. 

Untuk doh : Campurkan tepung pulut, tepung gandum, gula, garam dan santan didalam mangkuk.
Tambah air sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh lembut.

Ambil secubit doh, leperkan dan isikan inti kelapa manis, tutup dan bentukkan bulat menjadi bebola.
Golekkan atas bijan sehingga memenuhi permukaan bebola.
Goreng hingga kekuningan.
Siap untuk dihidang.


Wednesday, May 30, 2012

. : Apa Itu Power Pumping : .

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Kalian jgn igt sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.


Monday, May 28, 2012

Baek Ji Young (백지영) - 한참 지나서 (After A Long Time)(Rooftop Prince OST)(DL)

Salam semua..

hehehe xabis lagi demam korea mama ni..sambungan dari entri RoofTop Prince yg lepas..mama nak update lagu OST Drama tu yg bertajuk "after A Long Time"...kalo baca senikata masa tgk drama ni mmg best sgt..mcm touching2 n feeling2 gitu..hehehe jom layan :)


"After A Long Time"

Maju bomyeo nanudeon yaegideul
Uri dulman aratteon yaegideul
Jiulsu eopnabwa beorilsun eopnabwa
Itji mothanabwa

Oraen mane dulleobon georideul
Igireul jinal ttaemyeon johahaetteon gieogi
Jakku tteoollaseo
Balgireul meomchunda

Hancham jinaseo na jigeum yeogi wasseo
Geuttaega geuriweoseo
Moreunche sarado saenggakna deora
Geureon neoraseo jakku nune balbhyeoseo
Hamkke bonaen shigandeul
Chueokdeuldo byeol cheoreom ssoda jineunde
Neon eotteoni

Haengbokhaeman boineun saramdeul
Naman honja wero i nameun geotman gataseo
Anincheokhae bwado
Ni saenggagi nanda

Hancham jinaseo na jigeum yeogi wasseo
Geuttaega geuriweoseo
Moreunche sarado saenggakna deora
Geureon neoraseo jakku nune balbhyeoseo
Hamkke bonaen shigandeul
Chueokdeuldo byeol cheoreom ssoda jineunde
Nunmuri na

Yeogiseo neol kidarimyeon bolsu isseulka
Geuttaen malhae julsu isseulkka
Ireon nae maeumeul~

Bogo shipeoseo deo bogo shipeojyeoseo~

Geureon naraseo nan neo bakke mollaseo
Neon eopshi salda boni
Modeunge huhwero gadeukha deora
Niga eopseoseo heojeon hange deo manhaseo
Oneuldo balgeoreumeun
Ijariga geuriweo kaji mothago~
Bulleo bonda

Sunday, May 27, 2012

. : Pavlova Top with Three Berry Mix : .

Salam manisan buat semua..


Mood sweetttt di pagi hari :) adoii sejak kebelangan ni selera asik la nk yg manis2 je..huhu sgt2 xbaik utk kesihatan yer kawan2..tp utk sekali sekala blh la dimaafkan :) akibat en.hubbie beli Thickened Cream smpi 600ml..wajib la mama cari resepi yg menggunakan unsur krim tersebut..krim ni bkn blh tahan lama..resepi terakhir nk menghabiskan stok krim ni ialah PAVLOVA..pernah cuba sebelum ni tp agak xsempurna rupanya walaupun rasa dh sedap :) tp kali ini mama sgt bangga dgn diri sendiri dh dpt pavlova yg sempurna rupa dan rasa :) kalo nk resepi blh tgk kat SINI..

Alahai lupa plak nk update komen dari en.hubbie, kata beliau "haa yg ni lg sedap dr yg hari tu" dlm erti kata lain mama dh perbaiki banyak dari yg lepas :) siap en.hubbie mkn utk 2nd round..agak terkujat disitu sbb beliau bukan penggemar mknn yg manis2 ni..hehehe buat mama plak mendapat kepuasan yg xterhingga tgk family mkn dgn penuh selera walaupun terpaksa mengemas remah2 yg ank2 tgglkan utk mama..huhu-

Pavlova is a meringue-based dessert named after the Russian ballet dancer Anna Pavlova.It is a meringue dessert with a crisp crust and soft, light inside.

Pavlova is made by beating egg whites (and sometimes salt) to a very stiff consistency before folding in caster sugar, white vinegar, cornflour, and sometimes vanilla essence, and slow-baking the mixture, similarly to meringue.

The major difference between the pavlova and a large meringue is the addition of cornflour, which results in the pavlova having a crisp and crunchy outer shell, and a soft, moist marshmallow-like centre, unlike meringue which is usually solid throughout. The consistency also makes the pavlova significantly more fragile than meringue. Because the Pavlova is notorious for deflating if exposed to cold air, when cooking is complete it is left in the oven to fully cool down before the oven door is opened.

Pavlova is traditionally decorated with a topping of whipped cream and fresh soft fruit such as kiwifruit, passionfruit, and strawberries. Factory-made pavlovas can be purchased at supermarkets and decorated as desired. A commercial product is available that includes pre-mixed ingredients for baking the meringue shell, requiring only the addition of water and sugar.

Leftover decorated pavlova can be refrigerated overnight, but the dessert will absorb moisture and lose its crispness. Undecorated pavlova can be left overnight in the oven, or for several days in an airtight container, to be decorated when ready.


The dessert is believed to have been created in honour of the dancer either during or after one of her tours to Australia and New Zealand in the 1920s. The nationality of its creator has been a source of argument between the two nations for many years, but formal research indicates New Zealand as the source.

The dessert is a popular dish and an important part of the national cuisine of both countries, and with its simple recipe, is frequently served during celebratory and holiday meals.

. : Red Velvet Cake II : .

Salam dan selamat pagi semua...


Mesti skrg ramai yg tgh tdo..nk qada' tdo la kn bila dh seminggu pnt bekerja..hurm hari ni mama nk mula kan dgn penuh manisan :) akibat dah lama sgt mak yong mangandung LEMAK ni mengidam akhirnya mama tewas dgn godaan nafsu aka SELERA GAJAH mama ni ha..huhu dh la berat dok naik..naik..naik..ni ada hati mau tambah lg ka???xpa la selagi blh mkn kn..bukan selalu..huhu mama dh pernah cuba resepi RED VELVET CAKE sebelum ni..xcaya blh klik SINI...

So skrg mama nak share sejarah RED VELVET CAKE pula..perkongsian ilmu hari ni :)

A red velvet cake is a popular cake with a dark red, bright red or red-brown color. It is usually prepared as a layer cake topped with a creamy vanilla icing, or most popularly, cream cheese icing. The reddish-brown color of the cake was originally from a reaction of the cocoa powder with an acidic ingredient such as buttermilk; however, red food coloring is often added.

Common ingredients include buttermilk, butter, flour, cocoa, cookie dough if using that filling, and beetroot or red food coloring. The amount of cocoa used varies in different recipes. Cream cheese frosting is most commonly paired with the cake, as well as the traditional buttercream.

James Beard's 1972 reference American Cookery describes three red velvet cakes varying in the amounts of shortening and butter. All use red food coloring, but the reaction of acidic vinegar and buttermilk tends to better reveal the red anthocyanin in the cocoa. Before more alkaline "Dutch Processed" cocoa was widely available, the red color would have been more pronounced. This natural tinting may have been the source for the name "Red Velvet" as well as "Devil's Food" and similar names for chocolate cakes.While foods were rationed during World War II, bakers used boiled beets to enhance the color of their cakes. Boiled grated beets or beet baby food are found in some red velvet cake recipes, where they also serve to retain moisture. Adams Extract, a Texas based company, is credited for bringing the Red Velvet Cake to kitchens across America during the time of the Great Depression by being one of the first to sell red food color and other flavor extracts with the use of point-of-sale posters and tear-off recipe cards. The cake and its original recipe, however, are most well-known in the United States from New York City's famous Waldorf Astoria Hotel. The cake's original recipe is also made with buttercream icing, while a Southern variation of the cake is made with cream cheese frosting. Beetroot or beets are not used in the Southern version of the Red Velvet recipe.

In Canada the cake was a well-known dessert in the restaurants and bakeries of the Eaton's department store chain in the 1940s and 1950s. Promoted as an exclusive Eaton's recipe, with employees who knew the recipe sworn to silence, many mistakenly believed the cake to be the invention of the department store matriarch, Lady Eaton.

A resurgence in the popularity of this cake is partly attributed to the 1989 film Steel Magnolias in which the groom's cake (a southern tradition) is a red velvet cake made in the shape of an armadillo. In recent years, red velvet cake has become increasingly popular and can usually be found in most cupcake bakeries.

Friday, May 25, 2012

. : Korea : RoofTop Prince (옥상의 왕자) : .

Salam dan selamat pagi semua..

Awalnya mama bersiaran yer..alang2 dh bangun sahur mls nk tdo blk..nnt matahari dh tinggi br bangun blk...huhu jd lps sahur blh la mama mengadap lappy kesayangan ni..almaklum la dh kata addicted ngn dunia maya..celik mata je menggagau cari hp cek FB..bgn je dari katil trs ke lappy on dl..huhu haishhhh kan dh melalut..

Entri kali ni nak cerita psl kegilaan masa kini..huhu layan drama bersiri Korea..sampai ada org tu perli mama "mcm duduk kat soeul la plak"..huhu untung apa???org msia dok kat sydney tp rase cam kat korea..haaa korg ade??xde kan..huhu drama yg mama tgh layan skrg ni ialah RoofTop Prince...tp drama ni tgh currently update..so terpaksa la tggu episode by episode..selalunya mama layan drama yg dorg dh update smpi habis..xde rasa cam nk tercabut jantung berdebar2 tggu episode seterusnya..

"RoofTop Prince" ada 20episode penuh..dan skrg dh episode ke19..aduiiiii xsbr nk tggu ending..selalunya sambil mkn sahur sambil tgk drama ni la..mmg layan..dlm xlalu mkn trs abis sepinggan..hehehe drama ni berkisah seorang Putera raja yg terperangkap dlm masa hdpn bersama 3org pegawai kerajaannya utk membongkar misteri pembunuhan Puteri raja aka bakal isteri putera raja..jadi dorg ber4 ni travel melalui masa 300thn lampau ke masa hadapan dan tetiba jatuh kat rumah atap heroin ni...mcm2 adegan menarik la..ada lawak,sedih,misteri n mendebarkan..hehehe dlm masa hadapan ada watak zaman lampau yg dilahirkan semula..drama ni mmg ada yg xlogik tp kata pn hiburan..layan jelah..apa de kesah..hahaha mls nk stori pnjg2..saja je nk bg korg teruja nk tgk drama ni..

kalo korg nk tgk on9 blh ke KimchiDrama..selain tu mcm2 drama Korea n Taiwan ada tau..layan la sampai lebam..hehehe

 Hero & Heroin

 Heroin bersama 3org pegawai yg lawak :)

Barisan pelakon RoofTop Prince

Thursday, May 24, 2012

. : 가을 인사 : .

Salam semua dan selamat malam..

Mesti tertanya2 apa la yg mama merepek kat tajuk tu kn..mama pn idak ler tau just translate guna google je..huhu bermaksud Selamat Tinggal Musim Luruh...yup musim sejuk bakal menjelang tiba..walaupun xda salji tp sejuk smpi ketulang hitam org ckp..huhu menggigil dibuatnya...

Kitaran 4 musim di Sydney berbeza dgn tmpt lain...maka dgn ini lengkaplah mama merasa perubahan 4 musim walaupun xda salji..
  1. Musim Bunga (Spring) :  bermula bulan September-Oktober-November
  2. Musim Panas (Summer) : bermula Disember-Januari-Februari
  3. Musim Luruh (Autum) : bermula Mac-April-Mei
  4. Musim Sejuk (Winter) : bermula Jun-Julai-Ogos
Lagi beberapa hari akan tiba la bulan Jun..bulan kelahiran anak2 mama tersayang :) sekarang ni dh mula terasa bahang2 musim sejuk..siang pn suhu paling tggi 18-20c dan mama kdg mencecah 7c..tu pn dh cukup buat mama teketar2..lagi2 bila bgn subuh nk ambik wuduk..huhu belakang mama pn dh terasa sakit..bkn sbb apa tp sebab dok menahan badan dari menggigil..

Apapun sgt xsabar menanti kehadiran Musim Sejuk :) utk tatapan kalian jom layan pic yg mama snap pagi td..dh hujung musim luruh br pokok dpn rumah mama bertukar warna..cantik sgt..mama suka :) 
 

p/s : masa musim bunga pokok ni berbunga kala purple..pun cantik jgk :)

. : Tetamu Istimewa : .


Masih berkisar cerita minggu lps..kali mama nk stori tentang kedatangan tetamu istimewa ke teratak comel mama ni...iaitu abg saudara mama Along Khairul Anuar..dtg jauh dari msia..beliau dtg ke Sydney tujuan asal utk survey kerja memandangkan beliau dh pun mendapat taraf PR di Sydney..so sambil menyelam mnm air..beliau singgah la ke teratak mama melawat kami sekeluarga..di msia mmg jarang berjumpa..almaklum beliau bekerja di johor..mama di selangor..kalo berjumpa pn masa hari raya atau ada majlis2 keluarga..

Konon2 nk masak speselutk lunch bersama sabtu lepas..mcm2 menu dh plan dlm kepala mama ni..tp apakan daya kita merancang Allah yg menentukan..kesihatan xberapa mengizinkan..hanya "pedetty" and Garlic rolled+mushroom soup je yg mama mampu sediakan..agak ralat disitu..mushroom soup pn dlm tin je..xsempat nk buat sndr..xpa Along kalo ada rezeki ke Sydney lg arah msk spesel utk Along :)

Seronok sgt dpt berborak pnjg dgn Along..hrp ada peluang bertemu lg..arah doak' ada rezeki Along kt sini nnt :) akhir kata..arah minta maaf ats segala kekurangan..hrp Along xserik dtg rumah arah lg yer :)

. : Minggu Sakit : .

Salam semua..

Tajuk je dh buat semua blh teka kenapa mama xbersiaran sepanjang mggu lps..yer . : Minggu Sakit : . buat kami sekeluarga..

Bermula dgn Adam Yusuf selsema+demam...berjangkit ke Aqil Hanafi selsema+batuk+high fever = viral inffection kat paru2..pas beton plak ke Ainul Jannah selseme+high fever 38c....sgt2 mencabar bila ank2 sakit serentak..alhamdulillah bak kata org tua2 "alah tegal bisa biasa"..malam bergilir2 ank2 menangis..tu baru ank2..hari jumaat lps mama pulak dh mula selsema+badan sakit2..ingtk' bendera jepun nak naik tp rupanya mama plak tumbang high fever 38.2c..selseme yg teruk smpi xleh nk nfs..sakit tekak,telinga & hidung...huhu

Aqil Hanafi hari jumaat tu nmpk teruk sgt..mlm sebelum tu lgsg dia xdpt tdo..menagis ngn hidung tersumbat + batuk yg kuat...nafas dia laju tp pendek2..rsu sgt tgk..esok tu en.hubbie trs bwk g klinik..mama stay kat umah..memandangk' 2org yg xbrapa nk ok kat umah ni..ingtkan dmm biasa..tp perasan suhu badan dia xturun2 walaupun dh masuk ubat sub(montot)..mmg dh bajet ni mesti ade jangkitan antara virus atau bakteria..Doc suspect Pneumonia memandang simptom2 mmg jelas sgt..tp alhamdulillah just viral inffection kat paru-paru..dari pg smpi ptg kat klinik..buat x-ray n cek/up..balik rumah dia tido mayb kepenatan xcukup tido dan badan xsihat..mlm tu mula blk..nafas mkin ssh..berbunyi mcm org semput..cek suhu dh 38.5c..en.hubbie kata xleh jadi mesti bwk g spital..pukul 9pm en.hubbie bwk g spital smpi kol 1am br blk rumah..rupanya smpi spital suhunya dh 39.5c..mmg tinggi sgt..dah la kat spital en.hubbie ckp dia bantai melalak gamat 1 spital..panis sumer org..muntah bagai smpi nurse trs bg masuk jmpa doc..huhu doc nk cek dia melalak lagi..mcm2 doc bagi kat dia aiskrim,juice,toys..br senyap jap..tp mulut xlepas sebut "ayah..ayah..ayah.."..doc dtg cek lg dia melalak lg xmau lps dr en.hubbie..pastu doc bg portable DVD plak tgk thomas..huhu nasib la spital mesra kanak2..kalo kat Msia m*mp*s kena maki dik oiii...mau xnya awak p memekik kat telinga nurse tu smpi naik pecah gegendang telinga kwn tu..huhu

Tu yg di spital..yg di rumah plak..Ainul Jannah dah mula dmm...meragam jgk dia sbb rimas hidung xleh nafas..masuk ubt sub(montot) alhamdulillah pns trn n blh tido..tu yg kecil..yg tua bangka ni pn selsema bagai nk maut rasanya..kepala skt sbb dok menghembus hingus je..tekak perit,telinga bedengung..nafas guna mulut..nk telan air liur pn mcm nak mati rasanya..sbb segala rongga pakat tersumbat..huhu telan jgk la active fast tu..tp xmo hilang..tido2 ayam jelah jwbnya..pagi tu bgn bdn dah mula skt2,pala berat,hidung on n off dok berlari-berkejaran..huhu akan tetapi semangat sbb ada tetamu istimewa dari jauh nk dtg..gagah bgn n sediakan apa yg patut..ok tggu smbg next entri k..penutup entri layan video budak bingit kat spital ni..layannnnn


video

. : Dugaan Tanda Allah SWT Syg : .


Salam semua dan selamat pagi..

Entri kali ni khas buat sepupu en.hubbie iaitu Shahrul Azri aka Awang..pada isnin yg lps beliau telah terlibat dgn 1 kes LANGGAR LARI ketika dlm perjalanan ke tempat kerja..sggh xbertanggungjwb kn org yg melanggar tu..langsung xda perasaan belas kasihan..tp ingtlah dunia berputar "what u give..sooner or later u will get back" by that time will realize what you have done wrong..Allah maha adil kau akan terima balasannya..hidup kau xkan senang dgn kesusahan yg menimpa org lain akibat kecuaian kau..

Kecederaan Awang agak serius dan Doc masih belum dpt pastikan tahap kecederaan Awang..apa yg kami tahu buat masa sekarang ialah patah kaki kanan, patah tulang belakang dan terkehel bahu..utk kecederaan tulang belakang itu yg amat2 merisaukan kami sekeluarga...risiko utk Awang lumpuh seumur hidup mmg tinggi..dimana kami sekeluarga berdoa semoga itu tidak terjadi..dh berkali2 Doc scan dan x-ray utk memastikan kecederaannya sebelum melakukan pembedahan..dan hari ini Doc akn melakukan sekali lg x-ray sebelum dijangka akan dibedah pada hari jumaat..sabar menanti keputusan x-ray hari ini..moga ada secebis sinar utk Awang..

Ramadhan bakal menjelma..mmg sgt seronok sbb masih ada peluang bertemu Ramadhan..tp mama fobia..bila dgr hospital,skt...rasa mcm peristiwa lalu berputar kembali..bermula 1ramadhan..sayunya hati hanya Allah yg tahu..apapun hanaya doa yg mampu mama panjatkan moga Allah makbulkan setiap permintaan mama..

Buat Awang..kuatkan semangat semoga awang bersiap sedia dgn segala kemungkinan yg berlaku..setiap yg berlaku ada hikmahnya..jgn putus asa..apapun yg terjadi Awang xkan keseorangan..ramai yg sayang kat Awang...kami semua mendoakan agar Awang pulih mcm biasa..menjadi Awang yg lincah dan periang mcm dulu..akk nak Awang ingt 1 je..setiap dugaan yg dtg adalah tanda Kasih Sayang Allah SWT pd setiap hamba-Nya..

Pada setiap pembaca blog mama mahu pn yg kenal atau silent reader...mama nk buat permintaan mohon kalian DOA kan saudara mama ini..moga beliau dijauhkan dari segala yg xbaik dan pulih seperti asalnya..setiap doa kalian mama dahulukan dgn jutaan TERIMA KASIH..moga kalian sentiasa diberkati oleh-Nya..aminn

Thursday, May 17, 2012

. : Whale OR Mermaid : .


A while back, at the entrance of a gym, there was a picture of a very thin and beautiful woman. The caption was "This summer, do you want to be a mermaid or a whale?"

The story goes, a woman (of clothing size unknown) answered the following way:

"Dear people, whales are always surrounded by friends (dolphins, seals, curious humans), they are sexually active and raise their children with great tenderness.
They entertain like crazy with dolphins and eat lots of prawns. They swim all day and travel to fantastic places like Patagonia, the Barents Sea or the coral reefs of Polynesia.
They sing incredibly well and sometimes even are on cds. They are impressive and dearly loved animals, which everyone defend and admires.

Mermaids do not exist.

But if they existed, they would line up to see a psychologist because of a problem of split personality: woman or fish?
They would have no sex life and could not bear children.
Yes, they would be lovely, but lonely and sad.
And, who wants a girl that smells like fish by his side?

Without a doubt, I'd rather be a whale.

At a time when the media tells us that only thin is beautiful, I prefer to eat ice cream with my kids, to have dinner with my husband, to eat and drink and have fun with my friends.

We women, we gain weight because we accumulate so much wisdom and knowledge that there isn't enough space in our heads, and it spreads all over our bodies.
We are not fat, we are greatly cultivated.
Every time I see my curves in the mirror, I tell myself: "How amazing am I ?! "
Do share if you care.

And most important thing is WHALES DO BREASTFEED THEIR BABY.

Monday, May 14, 2012

. : Kiama Trip : Arrived Safetly : .

Sambungan . : Kiama Trip : .


Alhamdulillah setelah berhenti beberapa kali semasa perjalanan ke Kiama Blowhole akhirnya sampai juga kami..perjalanan makan masa dlm 2jam dari rumah..cuaca hari tu agk mendung n berangin..so blh bygkan camna sejuknya kan...

Jadi kami set up port utk makan dan solat dl..sbb nak tgk blowhole hanya pd belah ptg ketika air mula psg..kami ber"potluck" la disitu..menu hari tu..bihun goreng,nasi putih + sambal tumis,karipap pusing,karipap kentang,muffin choc chip,nugget+funfries+meatball :) kaum ibu mkn dulu..yelah ladies first kn..hehe and kiddos mkn xsng sbb dh excited nk main..tp paksa mkn jgk rsu kang muntah lg..huhu lps dh selesai isi perut kami gilir2 bersolat..sejak duduk over-c camni la gayanya solat..bkn ada surau kn..jd cari la tmpt2 yg sesuai utk menunaikan kwajipan..jnji hutang kita pd-Nya selesai :)


 Aqil Hanafi & Adam Yusuf

 Safiya & Afiq

Dan org yg paling seronok hari tu adalah The kiddos..lagi2 Adam Yusuf yg dpt jmpa dgn Afiq..dorg happy mama n ayah lagi la happy :)


Saturday, May 12, 2012

. : Hadiah Hari Ibu : .

Hurmmm xtau nak ckp suratan atau kebetulan..tp bila Hari Ibu je dpt hadiah..bila dpt hadiah je Hari Ibu..eh ye ke???sbb selalu je dpt hadiah..hehe sbb nk tggu en.hubbie ni wish jgn harap ler..mcm tggu bulan jatuh ke riba..xromantik tau..huhu tp en.hubbie xpernah lupa nk bg hadiah utk wife dia yg comel ni..hehe dah 3 tahun beturut2 dpt hadiah masa Hari Ibu..so mama asume mmg en.hubbie bg hadiah utk Hari Ibu la..

Buat en.hubbie tahun dpn sila buat kad ucapan yg comel yer kalo malu nk ckp..hehe sama je kami suami isteri..kdg2 segan nak ckp email msh jd cara kami berkomunikasi..sib baik xhantar surat pki burung merpati..klasik gitu..huhu

Hadiah utk tahun ni ialah sebuah laptop Dell yg mama gelar Si Merah Hati :) kebetulan lg...en.hubbie belikan lappy ni masa dh dkt Hari Ibu..hehe al-kisahnya sbb en.hubbie nk mintak blk lappy Asus Slim yg mama hiject..almaklum la nk guna lappy compaq dh agk keuzuran...Adam Yusuf pn pndi merungut guna lappy tu...aisshhhhh byk songeh betul kan..hehehe nk tgk ke camne rupanya..jommmmm

Inilah Si Merah Hati milik mama :)

Ya Allah sesungguhnya ku panjatkan kesyukuran atas limpah kurnia yg Engkau berikan tanpa henti..semoga Kau murahkanlah rezeki keluarga ku,permudahkan segala urusan kami dan peliharalah kesihatan kami..amin amin amin ya rabbal alamin..


. : Selamat Hari Mama & Ibu : .

Salam n selamat pagi semua..

Dah pukul 1.30am sekarang ni..badan letih tp mata xngantuk..esok nak sambung ganti puasa lg..sebenarnya hati tersentuh dgn entri2 Damia Syakira..persaan rindu yg amat sgt..itulah naluri KEIBUAN :)

Dan dlm entri ni pula mama nk tujukan khas buat 2org insan yg amat penting dlm hidup mama..siapa mama tanpa mereka ini..melalui mereka mama lahir melihat dunia..dan melalui mereka jgk lahirnya khalifah2 Allah di dunia ni..

Entri pertama Hari Ibu utk diri sendiri pd tahun 2009 SINI
Entri Khas buat Mama pd tahun 2009 SINI

Entri hadiah Hari Ibu yg pertama buat mama tahun 2010 SINI
Entri hadiah Hari Ibu yg kedua buat mama tahun 2011 SINI
Entri Hadiah Hari Ibu yg ketiga buat mama tahun 2012 SINI

Selesai mengimbau kenangan masa lalu :) jadi mama nk tuju lagu khas buat MAMA,IBU dan diri sendiri (mcm xpercaya dah jd seorg mama pd 3 adorable kids )


I Turn To You

When I'm lost, in the rain, in your eyes
I know I'll find the light to light my way.

When I'm scared, losing ground, when my world is going crazy,
You can turn it all around yes

And when I'm down you're there pushing me to the top.
You're always there givin' me all you've got.

For a shield from the storm, for a friend for a love to keep me safe and warm, I turn to you.
For the strength to be strong, for the will to carry on,
For everything you do for everything that's true I turn to you, yes.

When I lose the will to win I just reach for you and I can reach the sky again.
I can do anything, 'cause your love is so amazing,
Cause your love inspires me. And when I need a friend you're always on my side,
Givin' me faith to get me through the night.

For a shield (for a shield)
From the storm (from the storm)
For a friend, for a love to keep me safe and warm.
I turn to you. (I turn to you)
For the strength (for the strength)
To be strong for the will to carry on.
For everything you do I turn to you.
(oh yeah oh)

For the arms to be my shelter through all the rain.
For truth that will never change.
For someone to lean on.

For a heart I can rely on through anything.
For the one who I can run to
Oh yeah
(so do you oh yeah)

For a shield from the storm, for a friend, for a love to keep me safe and warm
(to keep me safe and warm, yeah)
I turn to you (I turn to you)
For the strength (for the strength yea)
To be strong, for the will to carry on.
For everything you do (everything you do)
For everything that's true
For everything you do
For everything that's true
I turn to you.

Kata-kata dalam lagu tersebut dah mengambarkan perasaan mama bagaiman pentingnya seorg MAMA & IBU pada kita..dari kita lahir sampai la ke nafas yg terakhir kita..tanpa mereka tiadalah kita..hargailah mereka sementara Allah pinjamkan nikmat ini kepada kita...

"Ya Allah Kau lindungi la mama dan ibu ku..Kau permudahkanlah segala urusan mereka,Kau kurniakanlah kesihatan yang baik buat mereka serta permurahkanlah rezeki mereka..sesungguhnya aku syg dan cinta insan2 ini sepenuh hati ku..hanya pada Mu aku bermohon..aminn" 

SELAMAT HARI IBU BUAT SEMUA IBU DI DUNIA <3<3




Friday, May 11, 2012

. : Damia Syakira : 3 tahun : .

Entri terakhir buat Damia Syakira..

Genap la sudah umur awak 3tahun..membesar menajdi seorang anak yg cantik,bijak,sihat & penyayang :) 3tahun jgk mama awak dh bergelar MAMA..suatu yg cukup bermakna bg mama n papa awak..mama pun nk ambil kesempatan nk ucapkan Selamat Hari Ibu buat mama awak :)

Ucapan dari Mama,Ayah,Abg Adam,Aqil & Adik Jannah :-

"Selamat Hari Lahir Yang Ke-3 syg..semoga awak sentiasa dibawah lindungan-Nya..diberkati oleh-Nya didunia mahupun akhirat..membesar menjadi insan yg cantik bukan sekadar luar tapi juga di dalam..diberikan kesihatan yg baik dan akal yg cerdik..sesungguhnya sentiasa la membahagiakan mama dan papa awak..jd anak yg solehah" aminnn kami syg awak sgt2 <3<3

Tahun yg ke-3 ini mama xdpt nak raikan bersama awak..tp doa mama kepada awak xpernah putus..dan mama hrp sgt awak xkan lupa kat mama walaupun kita jauh yer syg..



  

 dan untuk tahun ini mama lihat dari jauh je..

 Tahun ketiga
Dah pandai tiup lilin sendiri :)

 
 Keluarga yg amat dirindui :)

p/s : ehsan dari myBesan MamaDamia

. : Damia Syakira : Saat Berpisah : .

Saat paling sukar mama rasa..bila awak hantar mama kat airport..sebak xtau nk ckp..walaupun mama dpt peluk n cium awak puas2 tapi tetap sedih utk tinggalkan awak..awak hadiahkan adik Jannah teddy bear comel warna merah jambu..awak ingat xsyg?? awak syg sgt kat adik Jannah kan..awak mmg seorang kakak yg penyayang :)

Yaya and the gang :)

bergambar buat kali terakhir :)

Walaupun jarak memisahkan..kami xpernah putus hubungan..di FB dah tentu..ada saja yg dikongsi..perkembangan ank2,menu harian,stress dgn rumah..hehe mcm2 lagi..tp kami bernasib baik sbb skrg dh ada Skype..video call yg percuma :) berborak mcm duduk sebelah je..zaman canggih kami la untung :) so kalau mama rindu ini la pengubat hatinya :)

Damia Syakira & Damia Safiyya <3<3

Ini entri terakhir tentang kenangan kita..insyaallah akan terus mencipta kenangan yg akan dikenang smpi bila..in the next entri ucapan khas buat awak :)


. : Damia Syakira : Lepaking & Projek Bakor : .


Mama awak selalu ajak mama dtg rumah..mmg nk pergi tp kdg2 ayah sibuk sgt ngn kerjanya..tp akhirnya tercapai jgk hajat nk kerumah awak..gara2 mama mengidam nk mkn sheperd pie n spagheti yg xsempat mama nk merasa masa party awak..huhu mmg mama mkn smpi kekenyangan..siap bwk bekal blk lg :) tp kesian mama awak kepenatan nk mengemas rumah yg anak2 mama buat..huhu tu yg buat mama segan nk dtg selalu..hehe


Lepas tu ingat x masa2 mama awak bg kelas buat coklat kat mama..dan masa tu mama awak mengidam nk mkn cheese tart..hehe seronok sgt dpt luangkan masa bersama mcm tu..harap2 ada la peluang kita mcm tu lps ni lagi..

p/s : sori mama upload pic awak yg comot tp awak cute sgt masa tu :)

. : Damia Syakira : Kawan Menangis : .

Sambungan entri . : Damia Syakira : Kunjungan Balas : .

Kalo awak nk tau..mama2 awak ni bkn kawan masa gembira je..tapi kawan yg ketawa n menangis sama2..dan saat2 sedih yg kami pernah kongsi ialah saat2 mama awak kehilangan Adik..hanya Allah je yg tau mcm mana perasaan mama masa dpt tau berita tu..terus bederai air mata mama..sbb mama sama rasa kehilangan Adik..

Mcm mana blh ckp mama sama2 terasa sbb masa mama awak dapat tahu berita gembira tu..mama jgk la yg mama awak call..mama senyum meleret masa tu sbb doa mama dh makbul..dan mama tu Ainul Jannah tgh membesar dlm perut mama..sbb tu bila mama awak kehilangan Adik mama sama2 rasa sedihnya..lps je dari tu mama sentiasa berdoa yg mama awak cpt2 mengandung blk..alhamdulillah rezeki mama awak..akhirnya melekat Damia Safiyya..seorang lg puteri kesayangan mama..

Banyak kenangan kita bersama kan..lps ni mama update cerita kita melepak dirumah awak  dan misi2 mama2 awak :)

. : Damia Syakira : Kunjungan Balas : .



Persahabatan antara mama dan mama awak dieratkan lg bila kita bertemu kali ke-2 di Majlis Hari Lahir Aqil Hanafi pula..dan berterusan berhubung melalui fb,telefon..mcm2 yg dikongsi bersama..cerita gembira,sedih,suka,duka semua ada..


 Sejak kenal awak mmg mama dah jatuh syg dgn awak..lagi2 mama xada ank perempuan..mula2 awak malu2 dgn mama tp bila dah selalu jmpa awak jd rapat sgt dgn mama..dari awak xreti bercakap smpi skrg awak dah petah bercakap..sekejap je awak membesar yer..tapi awak tetap cheeky n sweet pada mama :)

Di capture by Moksu Wanie :)
Moksu suka sgt melayan awak kan..

Mama awak rajin sgt dtg rumah mama..kebetulan kilang papa dekat je ngn rumah mama jd blh la selalu kita berlepak king kan..bila awak dtg rumah mama kdg2 smpi xnak blk..selalunya mesti awak lawan mata xnak tidur sbb nk main ngn abg Adam Yusuf dan Aqil Hanafi puas2 kan..seronok bila mama terkenag masa tu..rindu sgt2 saat2 tu..


 Kawan gaduh dan bermain :)
xleh dekat mesti bercakaran..hehe
yg sorg nk bermanja yg sorg lg kuat cemburu..huhu

 Peminat tart shell mama :)

Kali terahir awak dtg rumah mama sebelum bln puasa kan..masa tu mama buat Gathering Besan-Besan sempena mama nak berangkat ke Sydney..sedih sgt2 smpi xterhan air mata mama sbb nk berpisah dgn kalian..


KAMI
moga kekal persahabatan ini hingga hujung nyawa..aminn

Entri seterusnya..kesedihan?????