Salam semue...dh lame xbersiaran..bz ke???bese la dok umah pn keje xpenah sudah..en3 ni dh lame mama dok peram xingt dh mggu bilenye mama buat..jnji update jgk kan...hehe dh lame mama dok teringin nk mkn apam polkadot..masa kat m'sia mama penah cube buat sekali..alhamdulillah jd..tp kali ni pyh bebenor nk carik ovelatte kat aussie..last2 bile dirisik2 ade rupenye kat kdi oriental..xpe nnt nk p carik..aritu buat tanpe ovelatte tmbh shortening len plak jdnye..sib blh gak dimakan..huhuOK la hjt hati byk lg en3 nk update ni so kite trs intai resepinye la..resepi ni mama ambil dr dapur HANA'S FAMILY..
Resepi asal : Hana's Family
Bahan-bahan
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum
- 220 gm gula halus - hana kurangkan
- 150gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Filling coklat secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
- Pewarna
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
- Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
- Picitkan blueberry filling secukupnya.
- Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
- Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
- Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).
- Buh esen vanila utk mengurangkan bau telur.
No comments:
Post a Comment