Followers

Tuesday, December 13, 2011

. : Nasi Beriayani Ayam Berempah : .

Dari niat nk buat trs jadi Nasi Beriayani gitu...en.hubbie msg kat FB ckp blk lmbt..pastu tanye mama msk ape arini..tekejut en.hubbie mama nk msk nasi beriayani..hehe sebenarnye dh xde idea nk msk ape utk mkn mlm aritu..dok belek2 dapur Hana kegemeran mama..sambil2 berkire ape la bahan yg ade kat dapur mama...skali msk dapur nmpk rempah beriayani..tgk cara2 nk msk pki rempah tumis Faiza plak..skali intai kat blog Hana's Family jmpe resepi yg mudah,sng n sedap bangettt..tgk ade nenas dlm tin plak..tepikir nk buat jelatah..sib baik ler sdp..ingt xabis licin en.hubbie mkn...siap tambah lagi..suke hati mama bile suami n anak2 suke masakan mama...inilah kepuasan yg sebenarnye :)

Jom la intai resepi..nnt mama celoteh pnjg2 boring pulak..


Resepi NASI BERIAYANI AYAM BEREMPAH
Resepi asal : Hana's Family

Bahan-bahan
  • 2 cawan beras basmathi - cuci dan toskan (mama campu basmathi n beras siam)
  • 2 cawan air (sukatan ikut jenis beras)(mama lebihkan 1/2 cawan sbb basmathi kalo kurg air agk keras ckit)
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • 1 ulas bawang putih - hiris
  • rempah sekawan (bunga lawang,kayu manis, pelaga n cengkih)
  • 2 sudu makan rata rempah beriani - bancuh dgn sedikit air jdkan pes
  • 1sk gula perang @ gula batu
  • 2sk serbuk pati ayam @ 1sb stok ayam
  • 1sk jus oren - optional
  • 1 btg daun ketumbar (xletak sbb xde)
  • 2 sudu makan minyak sapi @ butter
  • 1 helai daun pandan (xletak sbb xde)
  • Garam

 Ayam Goreng
  • 6-8 ketul ayam
  • 1sb rempah beriani
  • 1sk serbuk kunyit
  • garam
Cara-cara
  • Gaul ayam dengan rempah beriani, serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga masak dan toskan.
  • Dalam kuali lain, panaskan minyak sapi, tumis rempah sekawan@rempah tumis dan bawang hingga naik bau... masukkan pes rempah beriani dan stok ayam. Gaul. Masukkan pula beras dan gaul mesra lagi.. Masukkan air dan susu cair serta bahan2 lain seperti gula perang@gula batu, jus oren, daun ketumbar (masuk ngan akar skali tk perlu potong), daun pandan serta garam. Pindahkan ke rice cooker dan masak seperti biasa.
  • Bila nasi hampir kering, masukkan ayam goreng susun hingga kedasar nasi. berhati2 ketika gaul nanti beras patah. tutup smula dan biarkan hingga masak. boleh titikkan pewarna kuning telur jika suka. hidangkan dgn taburan daun ketumbar@sup dan bwg goreng.

Jelatah
  • Nenas
  • Tomato
  • Timun
  • Bawang merah
  • Garam n gula 
Cara-cara
  • Potong bahan2 di atas mengikut kesukaan anda..
  • Kemudian dlm 1mangku gaulkan bahan yg dh dipotong dgn garam n gula secukup rase..mama xletak cuka..sbb nenas dh msm..

No comments:

Post a Comment