Nak curik mase update blog yg dh nk bersawang ni..hehehe ni menu mggu lps sebenarnye.. punye la mama pikir dok pikir nk msk ape kan..yg ade dlm peti ais udang n sotong...jd mama pun g la BW ke blog2 masakan kegemaran mama..last2 jumpe la menu yg sesuai utk kami mkn mlm tu..NASI TOMATO & UDANG MASAM MANIS...kali ni mama tinjau resepi dr dapur Kak Azlita Masam Manis :) mintak izin yer kak ita mama nk kongsi resepi disini pulak ..
Resepi NASI TOMATO
Resepi asal : Chef Hanieliza's
Sumber :Kak Azlita Masam Manis
5 cawan beras - cuci dan toskan
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 s/b majerin /minyak sapi
5 s/mb minyak
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan tp mama pki basmathi mmg kene lebihk' airnye lg)
daun pandan disimpul or daun sup cincang
bahan tumis
3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
3 biji Buah pelaga
3 biji Bunga cengkih
1 inci Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
Cara:
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
5. Blh dihidangkan...
Resepi UDANG MASAM MANIS
Resepi asal : Kak Azlita Masam Manis
(ni sukatan yg Kak Ita beri..blh agak bahan2nye bergantung pd kuantiti udang anda :) )
2 kg udang galah - berus dan cuci bersih (mama pki udang biase je size medium)
1 labu bawang besar - potong baji
1 biji tomato - potong baji
5 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
1/2 cwn air
1 kiub - ikan bilis
garam dan gula secukup rasa.
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris
1 pokok daun ketumbar - mayang halus
2 batang serai - dititik
Bahan kisar
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar hingga harum.
2. Masukkan air, serai,sos cili, sos tiram, kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa.
3. Setelah masak masukkan tomato, bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun ketumbar.
4. Kemudian masukkan udang galah dan biar hingga ia masak.
5. Biar seketika. Siap untuk dihidangkan
Hasil utk kedua2 menu di atas sgt2 sedap :)..sbb mama br pertama kali mencube msk nasi tomato...en.hubbie pn pujui so sgt la kembangnye hati..mama ni xkesah kalo org len xpuji tp kalo en.hubbie yg puji tu rase mcm best sgt2..suami sndr kan..hehe pada sape2 yg nk mencube sgt2 dialu2kan tau :)
sdp ni. mcm nk try bt ni dulu.. tp lauk udang je cam tk ckup blh tmbh ayam grg berempah jgk kan? utk banyakkan lauk...
ReplyDeletemama ztee : cube la simple je rupenye...blh je..kalo ade jelatah pn sedap tau..hehe
ReplyDelete