Followers

Friday, August 20, 2010

. : Karipap oh Karipap : .

Alhamdulillah 10 hari dh selesai tggl lg 20 hari..hope sgt dpt la mama menyudahk' ibadah puasa ni ngn penuh..en.P dh 4hari lewat..kalo xdtg utk bln ni pn xpe la..tp jgn xdtg lgsg sudah la...bahaye tu..hahaha..rsu gak tp hati mama kuat mengatak' xde pape..insyaallah....

So arini en.hubby request kat mama mintak buat karipap...fuhhh..seram jgk ni..slalo buat ngn my mom tp sdn bhd xpenah buat lg..sbb mama ni suke bab kelim-mengelim je..hehehehe..so arini dlm sejarah lg..1st time mama wat karipap inti kentang n ayam sendiri...alhamdulillah sedap la jgk walaupun masih ade kekurangan..8/10 je kot markahnye..hehehe
Komen juri tetap mama a.k.a en.hubby :
  • inti kurang rempah - mmg mama kurangk' tkt ank2 xtahan nk mkn..
  • kulit karipap kene nipisk' lg - td xleh nk nipis sbb mama gelek gune gelas je..hehe
  • inti kene kurangk' ltk daun sup - mmg byk sbb dh tepotong byk syg nk buang..hehehe
insyaallah next time mama akan baik kelemahan ini..

hmmm sure uol tetunggu2 resepinye kan...hokey tampe buang mase jom layaannnnn...


Resepi Karipap inti kentang n ayam

Bahan-bahan :

Kulit karipap :-
  1. 1kg tepung gandum
  2. 1cwn minyak masak
  3. 3sudu besar majerin
  4. Air garam secukupnye
Inti karipap :-
  1. Ayam dicincang halus
  2. 2kg kentang dipotong dadu kecil2
  3. 1paket kecil rempah kari ayam babas
  4. Bawang besar
  5. Sedikit halia
  6. Daun sup di hiris halus
Cara-cara :

Utk masak inti :-
  • Masak inti dahulu..kisar bwg bsr n halia..tumisk' sehingga naik bau..
  • Masukk' ayam yg dh dicincang halus n rempah kari..
  • Masukk' kentang n 1cwn air..biark' smpi kentang empu sedikit tp jgn telalu empuk..
  • Bile air dh kering masukk' garam n gule secukup rase..tkt msk awl kang temasin plak kan..
  • then br masukk' daun sup yg dh dihiris halus..

Utk kulit karipap :-
  • panask' minyak n majerin hingga mendidih..
  • sediak' tepun dh bekas utk menguli..masukk' minyak yg telah dipanask' n kacau sebati..
  • kemudian masukk' air sedikit demi sedikit semasa menguli sehingga agak2 doh boleh dicanai..jgn telalu lembik n jgn telalu keras..
Setelah selesai boleh la kita membuat karipap..ikut la cara masing nk buat kulit karipap..nk tekap je ke..mcm mama buat bentuk selinder then potong br gelek..then gune acuan karipap masukk' inti n kepit..then br la mama kelim..ish uol phm ke cara mama ni..huhuhu..kalo xphm tnye ek'..hehehe

Last skali leh la goreng tp xyah lame sgt..so ape lg leh la dihidang...

wokeyyy mcm yg mama janji..today mama dh upload pic karipap yg mama dh buat...camne pn sure nk tepek pic yg ori dr hasil keje mama kan..hehehe

2 comments:

  1. vavavava klu fra suka buat karipap sardin!!

    ReplyDelete
  2. farra : ku pun suke karipap sardin next time leh cube..ni sbb en.hubby yg request kene la ikut selere die..hehehe

    ReplyDelete