Followers

Friday, December 16, 2011

. : Ayam Goreng Nenas : .



Ayam lagiiii..kdg2 dh pening xtau nk msk ape ngn ayam..apepun mama tetap besyukur dgn limpah rezeki dari-Nya..cume kekeringan idea tu buat mama pening ckit..hehe so kali ni mama dok selongkar dapur Kak Azlita Masam Manis plak...mesti sahabat2 mama dh boring asik2 dapur Hana je kan..jd kali ni mama beralih angin..
 
Komen utk resepi ni...mmg sedapppp..mase mule mama menumis pes rempah semua org kat umah ni dok bising busuk...alahai idung mat salleh betul baik ayhnye baik anknye...tp bile time mkn mama tanye en.hubbie ckp ok "rase mcm mkn sambal nasi lemak"..ape2 la en.hubbie..janji mkn..huhu

Ok jom kite intai resepinye..Kak Azlita mama mintak izin c&p yer..moge2 perkongsian ilmu ni mendapat keberkatan dari-Nya..aminnn


AYAM GORENG BERNENAS
Resepi asal : Chef Wan
Sumber : Kak Azlita Masam Manis

Bahan-bahan
4 sudu besar minyak masak
500 gm ayam - basuh bersih dan potong kecil
1 batang serai - dititik
1 biji bawang besar - dipotong baji
2 biji tomato - dibelah 4
1/4 nenas - dikupas, dibuang empulur dan dipotong dadu
1 batang cili merah - dihiris
1 batang cili hijau - dihiris
2 helai daun limau perut - disiat2
1 sudu besar sos tiram
1 sudu beras sos ikan
garam dan gula secukup rasa

Pes Rempah
4 sudu besar udang kering - direndam air hingga lembut kemudian dicuci dan dikisar
1 sudu belacan - dibakar dan dikisar
3 sudu besar cili kering yg telah dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 kaki akar ketumbar - yg ni ita tak letak sebab tak tau benda alah apa (mama pun xletak)

 Cara-cara :
  • Satukan semua bahan pes didlm pengisar dan kisar hingga halus.
  • Panaskan minyak masak dlm kuali yg dalam. Goreng ayam sehingga keperang-perangan. Angkat dan ketepikan.
  • Tinggalkan 2 sudu besar minyak dlm kuali dan panaskan semula. Tumis pes rempah dgn serai sehingga harum.
  • Masukkan bawang besar, tomato, nanas, cili merah, cili hijau daun limau perut dan ayam. Goreng dan kacau hingga sebati. Kemudian bubuh sos tiram dan sos ikan. Perasakan secukupnyer dgn garam dan gula jika perlu.
  • Besarkan api menjadi sederhana dan masak , tutup, selama 3 minit. hidangkan mengikut citarasa.
 Makan dgn nasi panas2..mmg sedapppppp

4 comments:

  1. ibu aqil : mmg nyum2...mkn ngn nasi ksg mmg best..

    ReplyDelete
  2. Sis EL : best sgt...tp kalo yg ade resdung pastu merane..mcm asben nat trk bersin2 n gatal idong..huhu

    ReplyDelete