Followers

Thursday, January 5, 2012

. : Daging Masak Kicap : .

Okey en3 kali ni mama make it simple..nk kejar mase sebenarnye..aduhai larat ke nk kejar mase yg xpenah henti bejalan??wallah puitis plak ptg2 ni..hehehe kali ni nk update resepi simple,sedap n cpt :) Daging Masak Kicap...mmg sedap sgt2 smpi en.hubbie tmbh 3x nasi..so mmg rekemen sgt buat sahabat2 mama utk mencube :) mcm bese skang ni turn meng"explore" blog masakan Kak Azlita Masam Manis...resepi ini adalah salah satu koleksi resepi beliau..mintak izin utk mama kongsi disini yer Kak Ita :)



DAGING MASAK KICAP (C&P dr Blog Kak Ita)
By : mamAdam
Sumber : Kak Azlita Masam Manis

Bahan-bahan :

  • Daging - di rebus klu batang pinang tak payah rebus
  • 5 ulas bwg merah- dihiris
  • 2 ulas bwg putih - dihiris
  • 1 inc halia - dititik
  • 1 sudu teh lada hitam ditumbuk
  • *2 sudu makan kicap masin
  • *2 sudu makan gula
  • secubit pak aji
  • 1/2 cwn air asam
  • rempah tumis (4 sekawan)
  • Kentang dihiris bulat2 digoreng
  • 1 labu bwg besar dihiris bulat2
  • karot dipotong ikut suka

Cara - cara :

Tumis rempah tumis, bwg merah, bwg putih, halia, lada hitam hingga garing.. masukkan sedikit air (anggaran 1/2 cawan dan masukkan daging - klu daging yg direbus masukkan air rebusan daging tadi). Biar daging empuk. Kemudian masukkan kicap * kalau kicap masin tak yah bubuh garam klu guna kicap manis letak garam begitu juga sebaliknyer... masukkan air asam gula dan serbuk perasa secukup rasa. Biar didih. Setelah didih masukkan carot biar sekejap masukkan kentang dan bawang besar yg tlh dihiris... biar renih dan siap dihidang...

** bahan ini juga boleh untuk ayam dan ikan. Tapi klu ayam dan ikan goreng dahulu.
Klu masak ayam masak kicap bubuh 1/2 inc lengkuas.

No comments:

Post a Comment