Followers

Monday, April 2, 2012

. : Daylight Saving @ New South Wales : .

Diam xdiam dh masuk April rupanya..cepat betul masa berputar skrg ni...topik utk entri kali ini ialah DAYLIGHT SAVING...

Masa mula2 dtg sydney mama pn pening apa tu daylight saving???tanya en.hubbie xphm pn apa yg diterangnya..hehehe so ikut jelah kan..pastu br ler tepikir apa kata carik info psl ni..ilmu kan xrugi kita membaca n menggali..walaupun mama ni xsekolah tggi tp dgn ada internet kat umah baik kita guna sebaiknya :)

Apa itu Daylight Saving??

Penjimatan masa siang (DST) juga masa musim panas di beberapa negara, dalam bahasa Inggeris British, dan Eropah rasmi istilah (lihat Terminology) adalah amalan memajukan jam jadi petang yang mempunyai siang dan pagi kurang. Biasanya jam diselaraskan mengemukakan satu jam berhampiran permulaan musim panas dan diselaraskan mundur pada musim luruh.

Walaupun yang disebut oleh Benjamin Franklin pada 1784, idea moden penjimatan siang pertama kali dicadangkan pada tahun 1895 oleh George Vernon Hudson dan ia mula-mula dilaksanakan semasa Perang Dunia Pertama. Banyak negara telah digunakan pada pelbagai masa sejak itu; butiran berbeza mengikut lokasi.

Amalan ini telah kedua-dua dipuji dan dikritik. Menambah siang ke petang faedah peruncitan, sukan, dan aktiviti-aktiviti lain yang mengeksploitasi cahaya matahari selepas waktu bekerja tetapi boleh menyebabkan masalah untuk hiburan malam dan pekerjaan yang lain yang terikat kepada matahari. Walaupun tujuan awal DST adalah untuk mengurangkan penggunaan petang lampu pijar, bekas kegunaan utama elektrik, pemanasan moden dan corak penggunaan penyejukan yang sangat berbeza, dan penyelidikan tentang bagaimana DST pada masa ini memberi kesan kepada penggunaan tenaga adalah terhad atau bercanggah.

Jam DST beralih cabaran lain yang hadir. Mereka merumitkan timekeeping, dan boleh mengganggu mesyuarat, pelancongan, bil, penyimpanan rekod, peranti perubatan, peralatan berat, dan corak tidur. Perisian sering boleh melaraskan jam komputer secara automatik, tetapi ini boleh menjadi terhad dan terdedah kesilapan, terutamanya apabila protokol DST berubah.

Bilakah Daylight Saving di NSW ?

Penjimatan siang berakhir di New South Wales pada hari Ahad 1 April 2012, at 3:00 am apabila jam akan mengemukakan satu jam.

Penjimatan siang hari akan bermula sekali lagi di New South Wales pada hari Ahad 7 Oktober 2012 pada 2:00 pagi, apabila jam akan dimundurkan satu jam.


Setiap tahun tarikhnya akn berubah :)

No comments:

Post a Comment