Menu minum petang yg sgt syok..request dr en.hubbie..almaklum la skrg kat aussie pisang tgh murah..kalo nk buat cekodok pisang pn pikir 3-4 kali..mhl bebenor..1sisir blh cecah 7-8aud..mau puluhan RM tu..so kali ni resepi mama ambil dari dapur Cik Mat Gebus blog masakan beliau Dapur Tanpa Sempadan..mmg tanpa sempadan resepi CMG ni..xcukup setahun nk khatam blog masakan beliau..hehehe
ok blk pada resepi..kali mama cuba resepi Apam Pisang CMG..
APAM PISANG
BAHAN-BAHANNYA :
(C&P dari Blog CMG)
1 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
Beberapa titi esen pisang
2 biji telur gred B
100 ml minyak jagung (mama guna minyak canola)
1/4 cawan gula perang @ soft brown sugar
150 gram pisang emas
1/2 camca teh soda bicarbonate
Secubit garam
Kelapa parut + secubit gram, gaul rata
(mama xletak sbb ssh nk cari kelapa parut kat aussie )
CARA MEMBUATNYA :-)
- Lensser acuan apam dengan sedikit minyak. Ketepikan. Lecek pisang bersama soda bicarbonate dan secubit garam hingga lumat. Ketepikan.
- Pukul gula perang, telur dan minyak hingga sebati dan berkrim. Masukkan pisang lecek dan esen pisang, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
- Sudukan 3/4 penuh dalam acuan apam dan kukus 15 minit hingga apam masak. Hidangkan bersama kelapa parut tadi. Selamat mencuba untuk semua...
No comments:
Post a Comment