Followers

Monday, January 23, 2012

. : Donut Twist : .

Ok ni adalah en3 terakhir utk malam ni..mengantuk sudah ni xlarat nk bkk mata dh..huhu tp esok mama akn update 1 lg resepi Puding Roti Marble yg sgt simple..resepi dr teman2 mama di Jom Kongsi-kongsi Resepi ..tp belum sempat jamah lg..tunggu dh betul keras n sejuk br sedap mkn..lg2 dimusim panas ni kan...melalut dah ni..balk pada tujuan asal :)

Mama nak kongsi resepi Donut Twist dari Yani@MyResipi dan resepi ni mama terjumpa dari isteri kawan en.hubbie iaitu napi n wife beliau Normah Haron ...so hati pn dh mula la berkira2 nk buat..hehe akhir mnm petang jadi supper sbb nk buatnye mmg mkn masa..bahan n cara nk buat mudah sesangat tp nk rehatkan bekali2 tu yg mkn masa..huhu apepun sgt2 berbaloi sbb gebu,lembut n sedap2 sgt :)..en.hubbie bg cadangan buat bentuk n cara lain plak..letak sosej n sebagainye..insyaallah akn repeat buat lg..n akn jd salah satu resepi terpilih dlm buku rahsia mama..heheok jom tgk resepinye..


Resepi Donut Twist Yani@MyResipi 

Bahan-bahan ( 8 biji)

200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
sugar powder 

Cara - cara :
  1. Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
  2. Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
  3. Masukkan pula butter
  4. Kacau sehingga sekata
  5. Bila dah jadi begini. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
  6. Uli sehingga tak melekat ditangan
  7. Buatkan bentuk bulat
  8. Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
  9. Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
  10. Canaikan biar jadi bentuk seperti dalam gambar lebih kurang 15cm
  11. Bahagikan kepada bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit
  12. Uli biar jadi bentuk panjang
  13. Kemudian pulaskan seperti dalam gambar
  14. Rapatkan kedua-dua hujung. Doh akan jadi berpintal seperti dalam gambar. Lekat kuat-kuat antara hujung supaya tak terbuka semasa menggoreng. Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda.
  15. Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.


No comments:

Post a Comment