Selamat hari isnin :) mulai dgn Bismillah dan senyuman manis moga hari2 yg mendatang semakin ceria :) utk hari yg manis mama nk mula menjamu mata uol dgn manisan.. lame betul dh teringin..tp memandangkan acuan tart non ado kat cni senyap jelah..ade beli pie tray tp agak tggi pulak utk tartless..apepun nak seribu daya kn..mama usehe kan jgk setelah mata n hati ni dok tergode hari2 tgk sahabat2 mama upload pic psl cheese tart...hehhe ok xmo citer pnjg2 sbb keje dh byk menanti ni..huhu jom kite tgk resepinye :)
Resepi n teknik kali ni mama byk belajar dr en3 Kak Azlita Masam Manis...walaupun xsekemas n secantik sentuhan Kak Azlita tp mama puas ati..sbb dpt lps gian mama nk melorek cheese tart..hehe kalo sahabat2 mama nk mencube blh klik SINI dan SINI.. Kak Azlita..mama mohon izin berkongsi ilmu n tip dr akk yer :) moga ilmu ni tmbh berkat n Allah memurahkan rezeki akak sekeluarga..amin :)
Resepi n teknik kali ni mama byk belajar dr en3 Kak Azlita Masam Manis...walaupun xsekemas n secantik sentuhan Kak Azlita tp mama puas ati..sbb dpt lps gian mama nk melorek cheese tart..hehe kalo sahabat2 mama nk mencube blh klik SINI dan SINI.. Kak Azlita..mama mohon izin berkongsi ilmu n tip dr akk yer :) moga ilmu ni tmbh berkat n Allah memurahkan rezeki akak sekeluarga..amin :)
Resepi Asal : CMG Dapur Tanpa Sempadan
Sumber : Kak Azlita Masam Manis
Bahan Tart
150 gram tepung halus atau tepung gandum
25 gram gula aising, diayak
70 gram mentega sejuk, didadu kecil
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla
Penyediaan Tart
Gaul tepung, gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi teksture seakan2 serbuk roti, guna hujung jari saja. Tuang esen vanilla dan masukkan telur sedikit demi sedikit dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap. Sediakan acuan tart, ambil doh tadi sebesar duti 20 sen dan tekan dalam acuan tat dan bentukkan mengikut acuan tadi dan kemaskan. Buat hingga siap, cucuk sikit degan garfu pada dasar doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
SELAMAT MENCUBA :)
guna acu apa ni natt? cantiknya natt buat siap ada lukis2 mcm ni
ReplyDeletedapnye...terliur tgk....
ReplyDeletetina : nat pki acuan pie yg comel2 tu..ni kalo buat niage rugi bebenor..byk pki cheese..sib utk mkn sndr..bab lukis2 tu tina leh klik link kat ats tu..nat bljr dr ctu la..hehe
ReplyDeleteaya : hehe dh lame xbuat..teringin sgt2..dl smpi naik muak mkn..huhu
ReplyDelete